7 C
Sundsvall
fredag, oktober 18, 2024

Lucas Hartman – Spotterkiddo, målet är att vinna DMEC

Vad gjorde ni när ni var tolv år gamla? Ja inte byggde ni väl driftingbil och tränade med den på Mantorp Park?

På Elmia i påskas tog vi ett snack med en riktig junior, Lucas Hartman. Att han brås på far behöver vi väl inte nämna utan det är ganska tydligt.

Lucas är som sagt tolv år gammal och det är åldern som krävs för att ta ut licens och börja träna drifting. Men trotts sin ringa ålder så är han ingen novis i sporten. Han har följt med Team Hartman i Europa några säsonger och följt sporten på första parkett, ofta från spotterstornet. Han har även lagt många timmar i sim-riggen så grunderna till sporten lär han ha lärt sig alla redan nu. Den nya generationen driftare som vuxit upp med tusentals timmar i sim:en kommer ha stora försprång med de lite äldre förarna inom sporten.

Bilen han har byggt tillsammans med familjen och samarbetspartners är en BMW E46:a med 2JZ, utan turbo tillägger han. Bilen har även försätts med coils, hydraulisk handbroms. På sikt blir det turbo och etanol.

Under sommaren har han varit och tränat på Mantorp Park. De lade upp en bana i depån vid dragstrippen. Pappa Pontus beskriver att efter en lite trevande start på 15-20 minuter med några snurrar, så satt körningen riktigt bra. Nästan otäckt bra. Lucas var mycket lyhörd till coachingen och omsatte den snabbt till praktik.

Vad är då målet för Lucas? Jo, det är klart och tydligt. Han ska till DMEC och vinna serien. Eller i alla fall vinna över pappa vilket han tror är lättare. Han har onekligen åldern med sig och många år att träna på.

Nästa steg för teamet är att bygga bur i bilen och få den tävlingsgodkänd. Likaså letas det samarbetspartners som vill stötta denna unga talang.

Det är inte helt ovanligt internationellt med unga förare som slår igenom tidigt. Jag minns en Drift Allstars tävling på Mantorp Park 2014 där en viss Jack Shanahan vann tävlingen, då fjorton år gammal. Vi har sett Conor Falvey debutera i DMEC som 16 åring, så frågan är om vi ser Lucas om fyra år i serien?

Följ Lucas framfart på hans instakonto Spotterkiddo.

Text och Foto: Mattias Laago

Följ oss gärna

1,800FansGilla
1,502FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,800FansGilla
1,502FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna