9 C
Sundsvall
söndag, juni 30, 2024

EM i Dragracing på Tierp Arena

Tierp Arena förvandlas till en metropol för dragracing när Europamästerskapen i dragracing intar svensk mark den 13-16 juni, SpeedEvent Internationals är den andra EM deltävlingen av fyra denna säsong

Susanne Callin

Efter en något blöt och lite rumphuggen premiärhelg på Santa Pod för några veckor sedan är Europas dragracing elit redo att återuppta kampen om mästerskapspoängen. Med 230 förare anmälda till FIA European Drag Racing Championship, FIM-E European Drag Bike Championship och Summit Racing EDRS så är det upplagt för en riktigt spännande helg med rejält tät racing nedför banan på Tierp Arena, en av Europas snabbaste banor.

Jimmy Ålund

Svenskt i toppen.

I klassen Top Methanol hittar vi veteranen Tony Bryntesson på första plats i tabellen och i Pro Stock ingen mindre än flerfaldige mästaren Jimmy Ålund. I kungaklassen Top Fuel hittar vi bland annat Susanne Callin som högst troligt är väldigt revanschsugen efter en inte alltför rolig första deltävling. Hur poängtabellen i Pro Mod kommer se ut efter denna helg är det väldigt svårt att sia om i nuläget, precis som det ska vara i dragracing. Spännande och en kamp om hundradelarna.

Tony Bryntesson

Det tävlas såklart inte enbart på fyra hjul under denna EM helg utan det kommer ju även bli en rejäl fartfest på två hjul med allt från Top Fuel Bikes till Junior Dragbikes. Svenske Rikard Gustavsson är snabbast i europa på sin Top Fuel hoj. 419 km/h har han kört som snabbast.  Så oavsett vad man föredrar kommer det bjudas på fart,spänning, action och mängder med däckrök.

Man behöver ingalunda vara en inbiten motorsport-entusiast för att göra ett besök, det är en upplevelse av rang att sitta på läktaren bokstavligen låta varje fiber i kroppen reagera/vibrera när en Top fuel dragster drar iväg nedför banan. Att man sedan kan hänga i depån utanför top fuel teamen och bli tårögd i nitro dimman är ju en bonus för den mest inbitne.  

Vi på Motorsportmagasinet kommer såklart att vara på plats och bevaka tävlingen hela helgen.

Som en försmak av vad man kan förvänta sig under helgen lägger vi med ett potpurri av bilder från EM tävlingarna i augusti 2023,

För mer information om biljetter och annat matnyttigt besöker ni www.speedevents.se eller www.tierparena.se

Text: Henrik Lindberg
Foto: Henrik Lindberg

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna