-1 C
Sundsvall
torsdag, april 4, 2024

Ericsson vinner premiären i St.Pete

Marcus Ericsson vinner årets Firestone Grant Prix i  St.Petersburg efter en hård strid mot Pato O’ward. 

Efter ett lopp med mängder av incidenter där Felix Rosenqvist va en av det första offren när han på första varvet hamnade i muren efter att Scott Dixon gjort en inte allt för välplanerad omkörning. Tyvärr så skadades Felix bil ordentligt och efter att ha spenderat över 40 varv i depån hamnade han slutligen på en 19e plats.

Det blev en tävling där vi fick se en hel del ordentliga olyckor på den trånga banan, vid 2 tillfällen blev bilar luftburna och var det någon kvar vid det här laget som INTE gillar aeroscreenen så torde helgens tävling ha städat bort de sista tvivlarna. 

Av 27 startande bilar var det endast 17 som tog sig runt på de 100 varven in till mål efter alla olyckor. Först över mållinjen i år såg vi ännu en gång Indy 500-segraren Marcus Ericsson. Marcus som hade ett godkänt kval och startade från 2a startled hängde med bra från start men en bra strategi och riktigt bra depåstopp kryddat med lite tur blev nyckeln i loppet. Ett tag blev vi dock lite oroliga när vi via Marcus radio fick höra att han under den 2a stora incidenten blev hårt påkörd bakifrån av Will Power som inte riktigt va uppmärksam på gulflaggan och den efterföljande temposänkningen, Marcus bil klarade sig tursamt nog utan skador och på varv 71 gick Marcus i depå och lyckades komma ut på en perfekt plats för att lyckas fighta om vad som såg ut att kunna bli en riktigt bra top 5-placering. 

Kort därefter gick Scott McLaughlin ut ur depån och hamnade med kalla däck i en strid med Romain Grosjean som tyvärr slutade med att båda bilarna hamnade i däckbarriären och helt plötsligt var marcus uppe på en 2a plats.  Marcus låg nu mellan Pato O’ward i ledning och tätt följd av sin teamkamrat Scott Dixon på en 3e. Marcus plockade tiondel efter tiondel på O’ward och drygade ut luckan ner till Dixon, med enbart 4 varv kvar låg han i slagläge precis som O’wards bil fick något problem och för en bråkdel av en sekund tycktes tappa all kraft ut på start och målrakan och Marcus lyckas ta sig förbi och saken var klar. Ericsson utökade sedan ledningen till O’ward med över 2 sekunder på de återstående varven och kunde nästan defilera helt ohotad över mållinjen.  

– Det har varit en riktigt bra helg. Vi jagade ner honom och satte press och då händer saker. Jag är ledsen för Pato, att han hade ett problem, men det är racing. Jag är väldigt stolt. Det var en jäkligt bra start på säsongen, säger Ericsson efter loppet. 

Top-5
1: Marcus Ericsson
2: Pato O’Ward
3: Scott Dixon
4: Alexander Rossi
5: Callum Ilott
19: Felix Rosenqvist


Nästa lopp är PPG 375 som körs på Texas Motor Speedway den 1-2 April.

Text: Robban Strandberg
Bild: Indycar.com / peacock

Robban Strandberg
Robban Strandberghttps://motorsportmagasinet.se/
Fotograf och skribent som började i rallyskogarna och har arbetat mig in på banorna. Fotar primärt Drifting och Racing men försöker hinna med lite Backe och Dragracing..

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna