17 C
Sundsvall
söndag, juni 30, 2024

Lyckad säsongspremiär på Kjula Dragway och Mälardalen Open #17!

127 tävlande gjorde upp om åtråvärda poäng i gassande sol och högsommarvärme under årets första deltävling av Mälardalen Open som kördes den 25 och 26 maj.

Säsongen inleddes med ett strålande högsommarväder även om solen höll sig lite avvaktande under dagens tidiga timmar. Efter sista repan var gjord på söndag eftermiddag så hade det spottats ut 826 tidskort. Mer än godkänd siffra med tanke på en del premiärnerver hos en del av tidtagningstekniken och några mindre haverier under färd söderöver på banan. Kort sagt så bjöds det på mycket körning under helgen, vilket både förare och publik givetvis uppskattar. För även om det skulle gå mindre bra under kval eller elemineringarna så betyder det absolut inte att helgens strapatser är över. På Kjula skiftar du bara över till att köra test ‘n’ tune resterande tid.

Med tävlande från Luleå i norr till Åland i öster och Danmark i söder så bjöds det på rafflande racing även om många upplevde att delar av banan var lite hal stundvis. Det kan ha sin förklaring i att dels har det varit en lång vinter som gått hårt åt gummit på banan och dels är det en aktiv flygplats resterande delar av året som begränsar möjligheten att preppa som man önskar. För de som inte är bekanta med Kjula Dragway så byggs allt upp från scratch varje tävlingshelg. Det enda som ligger kvar på söndag kväll är gummit på banan.

Det som är fascinerande med Kjula är alla dessa människor som kommer från hela Sverige för att arbeta under en säsong. Från norr till söder sammanstrålar dessa personer 4 ggr per år för att bjuda publik och tävlande på bästa möjliga förhållanden både i depå och på banan. Väl värda namnet Kjula Dreamteam. 

Vad hemligheten är bakom detta får vi nog forska vidare i framöver. Rent generellt sett så är funktionärer sorgligt nog en bristvara i de flesta sammanhang när det kommer till motorsport.

En given publikfavorit var Team Televerkets Opel Kadett och chauffören Björn Tjärnberg. För ingen har väl inte missat teamets strapatser under fjolårets streetweek. Med en kvaltid på 8,60 som är breakout för klassen Street nådde han hela vägen högst upp på prispallen och belönades även med en pokal för att ha tagit sig hela vägen ner till Sörmland. Mycket möjligt att det inte är sista gången vi ser Team Televerket på sydliga breddgrader.

Det var hårda bataljer i de flesta klasser under helgen. Finalen i Pro Street blev dessutom en landskamp mellan Sverige och Danmark där Frank Jørgensen knep förstaplatsen före Patrik Nygren.

Vi ska även nämna att det blev del trista bortfall under körningarnas gång. Men så är det med racing, allt kan hända, närsomhelst. Man kan bara känna medlidande då det läggs ner ganska ansenliga mängder med tid och pengar inför en race säsong. Turligt nog är inte dragracingteamen de som ger upp i första taget.

Desto roligare att se är att det finns en del återväxt i form av juniorer och även fd juniorer som nu tagit steget upp till andra klasser. Marcus Andersson är inne på sin andra säsong i sin Wicked Vega och går från klarhet till klarhet och kammade hem första platsen i Modified Street och är absolut aspirant på SM titeln när säsongen är över i september. En annan yngling som visade framfötterna var John Dantanus som placerade sig på andra plats mellan Real Street veteranerna Åke Törnqvist och Uffe Axelsson.

Nästa gång Kjula Dragway återuppstår med Mälardalen Open #18, har vi vänt mot mörkare tider och det står 29 och 30 juni i kalendern. Ypperligt tillfälle att finjustera vrålåken inför Streetweek Sweden 2024. Anmälan är redan öppen på dragracing.eu och vill man som publik ha både solbränna och underhållning på semestern, beger man sig dit.

Skulle kunna skriva spaltmeter efter spaltmeter om denna helg, men en bild säger mer än tusen ord var det någon som sa en gång i tiden. Så här nedan kommer ett litet bildsvep från helgen.

Mer resultat finner man på www.kjuladragway.com alternativt att man söker upp det på www.dragracing.eu under fliken results.

Text: Henrik Lindberg
Foto: Henrik Lindberg

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna