19 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

RallyXtream Weekend – en fullspäckad tillställning på Tierp Arena

När denna artikel skrivs pågår RallyXtream Weekend på Tierp Arena. En riktig motorsportfestival i dagarna två. Det bjuds på många klasser inom rallycross, SXS buggy och en driftingtävling med många vassa förare, för att nämna några punkter av allt som genomförs.

När man rullade in på området slogs man av storleken på anläggningen. Det är klart imponerande att åka runt på området. Huvudarenan för Tierp är dragstripen. Dock är nog detta den enda delen som inte används denna helg.

På en asfaltsslinga runt rallycrossbanan körs en rallycrossprint i RallyX Nordic. Ett kul koncept där förarna tävlar mot varandra på tid och där små misstag snabbt blir stora. Här körs allt från crosscarts, supercar lights till stora klassen supercars med imponerande accelerationer.

På huvudbanan har rallycross SM hållit till. Många tajta fajter har utspelats på den snabba slingan där en del tar förarna förbi starten av dragstripen. Med en blandning av asfalt och grus så var det action från start till mål i heaten.

I skogen i utkanten av området så har SXS Nordic kört en deltävling med sina buggies. Små kompakta farkoster med stor fjädringsväg. Det var mycket underhållande att kika på dessa när de tog sig fram över stock och sten.

SXS Nordic är en serie för buggies. Som det är nu så är det bara tävlingar i Sverige men planer finns att expandera. Formatet är en blandning mellan rally och enduro. För tillfället finns det bara buggies av märket Can Am i serien, men det finns andra varianter. Man köper en standardbuggy med ett tävlingskit som egentligen innebär en förstärkt bur och kan börja tävla. Motorn är en överladdad 990cc på lite över två hundra hästkrafter. Även om bilarna ser små ut så är vikten nästan ett ton. Dock är vikt / effektförhållandet bra för hur banorna byggs så det blir väldigt utslagsgivande. Då man är två i buggyn så använder en del ekipage noter. Inför varje sträcka får man ett mastervarv där man kan dokumentera banans karaktär antingen via film eller klassiska noter baserade på en trippmätare.

Mest hemvant för min del var det att vara runt driftingtävlingen. SBF:s Driftingutskott har samlat 13 förare som ska köra en uppvisningstävling. Bland de startande ser vi Mikael Johansson, Kevin Brunberg, Christian Erlandsson bland andra.

Utskottets ordförande Lars Schödén styrde banan med järnhand och gav förarna många tips. Tanken med tävlingen är att visa sporten för en bredare publik. Även om banan kantas av betongmurar så ligger zonerna en bit ifrån. I ett läge som detta vill ingen ha skrotade bilar.

Alla redan vid de första träningsrundorna så kantades banan av mycket publik. Många barn vågade sig fram till bilarna för att be om att få fotas med förarna. Kul att se sådant intresse.

Till kvalet kom de taggade förarna för att bjuda på en riktig show. Då det inte var några zoner så fick bedömaren Walter Hjort bedöma utifrån stil och flyt. Många förare la riktigt fina repor som kommer vara lätta att chasea imorgon.

Top 3 blev:

Mikael Johansson
Robin Bryngelsson
Kevin Brunberg

Det var i stora drag vad som hände idag. Imorgon kommer det bland annat köras en top8 i driftingen. Deltävling två i Rallyx Nordic avgörs, som kommer vara i normalt utförande på huvudbanan.

Kom hit ni om har möjlighet. Det finns aktiviteter för stora som små och inträdet är gratis.

Text och Foto: Mattias Laago

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna