Det skrivs mycket om Drift Masters deltävling 4, Drift King of Riga. Faktum är att den lever upp till mycket av det. Banan är snabb och utslagsgivande. Förarna ger det där lilla extra för att sätta den där perfekta linjen. Fansen hejar på förarna så man tror att läktarna ska lyfta. Det är underbart. Jag har närvarat på denna tävling två gånger och har lärt mig lite om det där runt omkring så se denna artikel som en liten reseguide. Kanske finns det några som sitter hemma och ser liven och tänker ”fasen vad coolt det hade varit att se denna tävling i verkligheten, men det är nog krångligt”. Vi reder ut lite punkter i denna artikel.

Om vi tar det lite kronologiskt så börjar vi med att ta sig till Riga. Det finns en del alternativ. Flyg eller färja är nog de rimligaste. Jag har flugit från Arlanda och Landvetter. Är man ute i god tid så blir priserna överkomliga. Ryan Air, Air Baltic, Norwegian är några av bolagen som flyger sträckan.

När transportbiljetterna är bokade så bör man nog fundera på biljetter till själva eventet. I år var det slutsålt ett par veckor innan eventet och då tas det inte in lite folk. Det är en verklig folkfest. Det finns lite olika alternativ på biljetter och läktare. I vissa paket ingår dricka och lättare tilltugg. En läktarplats och tillgång till depån är att rekommendera så man får ut mesta möjliga av dagarna. Att se bilarna i depån på nära håll är mycket intressant. Många otroligt grymma byggen körs i serien.

Boende finns det gott om. Jag har valt boenden inne i centrum i närheten av gamla stan. Dels för att det ligger mellan flygplatsen och banan, samt att utbudet och priserna är bra. Det är också ju trevligt att kunna ta en matbit smidigt under kvällarna. Utbudet av restauranger i gamla stan är stort. Även stadsdelen som sådan är klart värd att bara gå omkring i. Det finns massor att se och uppleva.
Jag har haft singelrum båda gångerna och priserna har varierat från 500 till 900 kronor natten. Det finns alla valmöjligheter.

När man då har landat på Lidosta Airport så är man en liten bit utanför stan. Man kan hyra sig en bil, ta en taxi vilket kostar 20 euro ungefär eller åka med 22:ans buss. Det tar cirka 30 minuter in till centrum. Väljer man det senare alternativet så finns det en biljettautomat vid hållplatsen. Tror att det kostar i runda slängar 10 euro för en tredagars biljett. Man kan betala med kort på bussen också. Det är samma biljettsystem för kollektivtrafiken till banan.
Då jag siktade in mig på att åka kommunalt ut till banan så valde jag hotell lite utefter det. Trådbuss 14 och 18 går till och från S.Eizenšteina iela hållplatsen, några gånger varje timma. Resan från centrum tar cirka 30 minuter. Från hållplatsen tar promenaden till entrén cirka 5-10 min. Väljer man taxi ut till banan från centrum så hamnar man typ på 20-25 euro. Lite snabbare och lite dyrare.

Ett alternativ som ploppat upp nu är också Bolt, en variant av Uber. De som testade det tyckte det funkade bra. Detta är billigare än taxi och priserna görs upp innan resan. Bokning och betalning gör genom app. Priset bestäms innan resan så risken för att bli lurad minskar.
Om vi nu klivit av bussen så tipsar jag om att det finns en matbutik vid hållplatsen, där man kan proviantera lite inför dagen. Det blir ganska långa köer vid mattälten i pauserna, så ta höjd för det eller ha med lite nödmat.

Detta är i grunden vad man kanske behöver veta vid sidan av tävlingen. Det är smidigt att göra resan och man kan göra den på flera sätt och i flera prisklasser.

Om man vill ut på stan efter tävlingen så är nattlivet i Riga bra. Det var flertalet ganska bleka svenskar som ramlade in under lördagsförmiddagen som hade testat på detta. Inga namn nämnda. Tydligen stänger många nattklubbar klockan sex.
Denna artikel har inte innehållit några tävlingsreferat, men vi hoppas att den uppskattas av våra läsare och att vi nästa år kommer få se fler svenska flaggor på läktarna.
Text: Mattias Laago
Foto: Mattias Laago