16 C
Sundsvall
fredag, juli 5, 2024

20 års irländsk dominans på Mondello Park bruten!

Under söndagen var det äntligen dags för eliminering i europeisk drifting i och med premiären i Drift Masters European Championship.

Och dramatiken började omedelbart, där Henri Haanpää drabbades av mekaniska problem och fick ge Jack Shanahan en byerun. Även Alan Hynes, kvalfyran, drabbades av haveri och fick ge sin battle till unge Max Cotton. En som körde sin battle, men som mycket överraskande inte gick vidare var Benediktas Cirba, av många tippad som en utmanare om segern. Han stötte till Kevin Piskolty lite i första kurvan, något som kom att påverka utgången av battlen en hel del. En som går från klarhet till klarhet är norske Ørjan Nilsen, som slog ut polske Jakob Krol. Vår svenske representant i deltävlingen, Christian Erlandsson, fick möta James Deane, sjufaldig europeisk mästare och trefaldig mästare i Formula Drift i USA, och hängde med riktigt bra i första delen av banan. In i den långa ytterzonen gick dock en drivaxel av, på grund av att bilen bottnade i fjädringen precis innan och drivaxeln slog i subframen. Stor otur för Christian, men bra kört under helgen fram dit.

Topp 16 blev en jämn historia, där både battlen mellan Kalle Rovanperä och Jakub Przygonski och den mellan Conor Shanahan och Tor Arne Kvia gick till One More Time. Przygonski slog ut den nuvarande ledaren i WRC-mästerskapet Kalle Rovanperä, som trots allt gjorde en riktigt fin insats i sin första driftingtävling på den här nivån. Tor Arne Kvia gjorde två av de allra bästa chasereporna under helgen i battlen mot Conor, men halkade långt utanför ytterzon fyra under sin lead och blev nollad. Segern till Conor i tävlingens hittills bästa battle.

I topp 8 gjorde Jack Shanahan en bra battle mot Duane McKeever och gick vidare. Ørjan Nilsen fick en stökig battle mot Oliver Randalu, som Randalu vann med två bedömarröster och en på OMT. James Deane hade en likaledes stökig battle mot Jakub Przygonski, som han tog hem på grund av att Przygonski använde handbromsen i initieringen. Battlen mellan Conor Shanahan och Piotr Wiecek var riktigt bra i första halvan, men när Wiecek satte iväg i sin lead så hade inte Shanahan mycket att sätta emot.

Överraskningsmannen Oliver Randalu ställdes i topp 4 mot segertippade Jack Shanahan. En bra inledning i chase av Randalu fram till ytterzon fyra, där Shanahan kränger av vänster bakdäck och kör av banan. Segern till Randalu och plats i finalen. Den andra topp 4-battlen stod mellan de två före detta teamkamraterna James Deane och Piotr Wiecek. Sett till de tidigare battles i tävlingen så låg fördelen helt klart hos den nästan kusligt snabbe Piotr Wiecek. Efter en stentuff battle, som är bland det bästa jag har sett inom drifting, så var det också polske Wiecek som gick vidare till finalen.

Battlen om tredje plats gick inte alls som planerat, då Jack Shanahan fick mekaniska problem med styrningen i första kurvan. En byerun för Deane i andra åket och tredjeplatsen till honom.

Conor Shanahan and Piotr Wiecek perform during the first stop of the Drift Masters in Greinbach, Austria on July 10, 2021. // SI202107100174 // Usage for editorial use only //

Finalen blev, tyvärr, en ganska avslagen historia det också. Oliver Randalu åkte på samma sak som många före honom, nämligen överstyrning i första kurvan. Åket rödflaggat och trots ett fint leadåk av estländaren så var segern solklart Wieceks.

En riktigt bra deltävling som lovar gott inför fortsättningen av serien!

Resultatlista:

1 215 Piotr Wiecek
2 36 Oliver Randalu
3 130 James Deane
4 59 Jack Shanahan
5 79 Conor Shanahan
6 12 Örjan NIlsen
7 82 Duane McKeever
8 86 Jakub Przygonski
9 699 Kalle Rovanperä
10 200 Juha Rintanen
11 29 Adam Zalewski
12 498 Tor Arne Kvia
13 999 Andrius Vasiliauskas
14 212 Kevin Quinn
15 300 Kevin Piskolty
16 24 Max Cotton
17 208 Alan Hynes
18 93 Benediktas Cirba
19 111 Diogo Correia
20 207 Terence Furey
21 55 Marco Zakuril
22 84 Max Heidrich
23 555 Oliver Evans
24 10 Axel Francois
25 203 Tomas Falvey
26 71 Maciej Jarkiewicz
27 8 Stavros Grillis
28 14 Calin Ciortan
29 25 Jakub Krol
30 209 Alan Delaney
31 68 Christan Erlandsson
32 97 Henri Haanpää

Text: Christer Hägglund
Foto: Red Bull Content Pool

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna