13 C
Sundsvall
torsdag, juli 11, 2024

Audi utvecklar rallybil för Dakar

Precis som det låter, Audi som har gått ut med att de satsar fullt ut på eldrivet, i många kategorier.

Audi ligger i framkant när det gäller att utveckla bilar med både hybrid och eldrift, de utvecklar bilar som används både i trafik och på tävlingsbanor runt om i världen.

Nu har man tagit klivet rakt ut i öknen och skall brottas med sand, sanddyner, stenar och annan terräng som är brutalt tuff på både förare och material. Vad pratar vi om då? Jo Audi har gått ut med att de utvecklar en tävlingsbil med eldrift i huvudsak, denna bil planerar de att ställa upp med i ett av världens hårdaste rallyn, Dakar Rally 2022.

Tyvärr så meddelar man dock att man drar tillbaka sin medverkan i Formula E. Bilen som ska tävla i Dakar är en innovativ prototyp. Drivkonceptet är en elektrisk drivlina med ett högspänningsbatteri och en bensindriven räckviddsförlängare, så bilen blir inte till 100% eldriven.

Redan 2012 så gjorde man bedriften att vinna LeMans 24 timmar med Audi E-tron en hybrid, Audi R18 E-tron har vunnit tre gånger i rad på denna prestigefyllda tävling. Så de har högt ställda förväntningar på sin teknik, och det ska bli intressant att följa denna utveckling.

Kommer de att lyckas i Dakar 2022? Audi är inte det enda bilmärket som just nu sitter och skissar på olika prototyper, alla med varierande koncept för sin drivlina.

Text: Henrik Andersson
Bild: Audi Media

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna