-2 C
Sundsvall
torsdag, april 4, 2024

Back-SM deltävling 5 och 6, Mittsverigeknallen.

Backtävlingar har körts i Sundsvall sedan början av 80-talet men tvingades på grund av covid att ställas in förra året.

Även i år drabbades tävlingen av restriktioner. På grund av rådande covidsituation stod valet mellan att ännu en gång ställa in tävlingen eller flytta den till ett område där det gick att kontrollera besökarantalet, så tävlingen lades på Mittsverigebanan.

Mittsverigebanan tänker säkert många, är inte det en platt racingbana? Självklart har den inte samma branta lutning som Södrabacken men den är långt ifrån platt. Hela området ligger i en sluttning som från lägsta punkt till högsta har en stigning på 27 meter. När jag först hörde att tävlingen skulle flyttas till Mittsverigebanan måste jag erkänna att jag va lite skeptisk. Hur kul kan det vara att köra backe på en banracingbana, vart ligger utmaningen i det när förarna är vana vid södrabackens slingriga kurvor och högfartsrakor? 

Henrik Hedström är mannen som bevisade motsatsen, han överträffade allt med att lägga en helt vansinnigt bra bana som blev så bra att jag hoppas verkligen att detta inte var en engångsföreteelse. Banan innehöll allt som en backtävling bör innehålla, bra med rakor, snäva kurvor med hårda inbromsningar som måste sitta till 100%, knepiga spårval och en bana som gav både en utmaning för förarna men även lyckades återspegla den slingriga och bitvis ganska utmanande backen inklusive ett par ordentliga högfartsområden där vissa bilar passerade 200 km/h.

Av förarna och publikens kommentarer efter tävlingen så hoppas jag att vi kommer att få se fler backtävlingar på Mittsverigebanan, varför inte börja backsäsongen med en tävling på MSB och köra ytterligare en SM-deltävling mot slutet av sommaren men då i den klassiska backen på Södra berget? Bara framtiden får visa om mina förhoppningar besannas eller inte. 

Jenny Lindström, ordförande i SMK Sundsvall och biträdande tävlingsledare, är du nöjd med helgens tävling?
-Supernöjd, allt har flutit på riktigt bra. Alla förare har varit så trevliga och glada, mycket publik också!

Något där du känner att det finns förbättringspotential?
-Ja, det dåliga ljudet till publiken! Det är något som redan är under arbete för att förbättra. Vi var medvetna om problemet, men kunde under helgen dessvärre inte påverka det, vi körde maxvolym hela tiden.

Oavsett så vill jag se fler backtävlingar med fler förare och större publik, jag kanske är lite partisk som i stort sett har vuxit upp i Södrabacken, men helgens ”nödlösning” på Mittsverigebanan var allt annat än en nödlösning och jag hoppas att SMK Sundsvall och Mittsverigebanan kan fortsätta köra samma tävling under kommande år. Vi behöver fler backtävlingar som lockar tillbaka den publik vi en gång var vana att se, helgens tävling är ett bra kliv i rätt riktning. 

Ett stort tack till SMK Sundsvall och Mittsverigebanan men framför allt, ett enormt stort tack till alla funktionärer som möjliggör att vi kan fortsätta ha roligt inom motorsporten, utan er skulle vi bara sitta i garaget och stirra.

Let’s make backtävling great again!

Text & Foto: Robban Strandberg

Qries


Robban Strandberg
Robban Strandberghttps://motorsportmagasinet.se/
Fotograf och skribent som började i rallyskogarna och har arbetat mig in på banorna. Fotar primärt Drifting och Racing men försöker hinna med lite Backe och Dragracing..

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna