15 C
Sundsvall
söndag, juni 30, 2024

Drift King of Riga 2023 är krönt

Då är det dags att summera ett av de mest mytomspunna drifteventen i Europa. Mitt emellan den djupa tallskogen som döljer en hel del hemligheter och ett bostadsområde som vid en första anblick ger en känsla att vara i ett sovjetiskt land innan unionens sammanbrott.

Dagens träningar inleddes under torra förhållanden, men snart kom regnet som många befarat. Många banor blir tuffa i regn, men Bikerneiki är tuff när det är torrt. När det blir blött här blir det som att balansera på en knivsegg, jonglerandes med molotovcocktails över en bassäng med krokodiler. Detta märktes när top 32 kördes.

Våra svenska förare fick tyvärr kliva ur stegen i sina battles. Generellt så var misstagen väldigt många i en stor del av startfältet, där det normalt går som på räls. Första battlet var en riktigt omskakning i mästerskapet.

Piotr Wiecek mötte Nik Nak. Det unga wild cardet som kvalade in på en 32:dra plats skulle möta Piotr som dominerade kvalet, men då var det torrt. Ingen av förarna hade tränat i regn denna dag, men Nikolass “Nik Nak” Bertans är så gott som uppvuxen på Bikerneiki. Har slog helt enkelt ut Piotr med en stabilare körning som polacken inte kunde sätta emot.

Likaså snurrade Kevin Pasur bort sig i sin battle mot Naoki. Kvaltrea mot 30:onde placerade. Riktigt snyggt agerat Naoki som undvek kollisionen.

Mot top 16 så började det torka upp och hastigheten återkom. James Deane, wild card för helgen mötte Pawel Korpulinski, där den långe irländaren drog det längre strået.

In i top 8 och där hettade det verkligen till. Nik Nak mötte Deane och där krävdes det en OMT för att separera de två. Här gick letten vidare och Deane fick se sig besegrad. Här hade alltså Nik Nak slagit både Piotr och Deane. Två ganska skapliga skalper.

Lauri Heinonen mötte Duane McKeever. Lauri tvåa och Duane femma i mästerskapet innan helgens tävling. Lauri var väl närgången i slutet av sin chase och förlorade sitt battle.

Bröderna Shanahan möttes alla redan i top 8. Conor ledde mästerskapet och Jack låg på en tredjeplats. Bröderna sparade verkligen inte på något i sina rundor, vilket ledde till ett misstag av Conor. Jack vidare.

Juha Rintanen, fyra i mästerskapet mötte Michal Reichert. Här blev Reichert lite för het och körde ihop med Rintanen. Rintanen vidare.

Så till top 4 var NikNak, wild card med, likaså Jack, trea i mästerskapet, McKeever, femma i mästerskapet och Rintanen, fyra i mästerskapet. Nu skulle det jagas poäng. Alla bilar ställdes in för maximalt fäste för banan var nu kruttorr.

Tyvärr fick McKeever kasta in handduken då hans bil skadats vid sammanstötningen med Lauri, så NikNak fick köra en Bye Run. Jack och Rintanen möttes och där drog Jack det längre strået. Rintanen fick därmed en Bye Run och tredjeplatsen.

Final mellan Jack och Nik Nak. I sin lead drog Jack ifrån den motorsvagare E36:an, men Nik Nak stängde ganska snart luckan. I ombytta roller så var Jack som ett frimärke på letten och segern var ett faktum.

Med denna pall så blev det en del justeringar i toppen av mästerskapet. Jack Shanahan är ny ledare, framför lillebror Conor. Även Juha Rintanen klev upp en plats till tredjeplasten. Detta förpassar Lauri Heinonen till en fjärdeplats. McKeever och Piotr ligger på de efterföljande platserna.

Detta summerar en tuff tävlingshelg med många “ups and downs”. Kul att återigen få förmedla denna grymma tävling. Det var en hel del svenska fans på läktaren, vilket var riktigt kul att se.

Text: Mattias Laago
Foto: Dennis Flink

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna