17 C
Sundsvall
lördag, juni 29, 2024

Flera svenskar med till Top 32 i Riga

Efter ett hårt kval i många bemärkelser stod det klart att tre av våra fyra svenska förare är med i Top32 på söndagen i Drift Masters European Championship.

Om vi går in på lite intressanta gränser i kvalet. För att komma med i stegen krävdes 78 poäng. En top tioplacering krävde över 90 poäng. Detta visar en oerhörd jämnhet i serien. Toppen är också bred så att säga.

Felix Lindvall tog sig med sin Mercedes med 2JZ in i stegen på 26:te plats med 83 poäng. Bilen är något större än hans Silvia, men han tror att det är lättare att gå från en mindre bil till en större då man får lägga sig lite grundare i zonerna och fortfarande fylla dem.

Näste svensk i tabellen är Pontus Hartman på en 20:onde plats. Han fick ihop en runda på 86 poäng. Efter kvalet var det en lugn Pontus vi pratade med. Den tuffaste delen var gjord. Med tanke på att det var 56 bilar som kvalade så är det en vinst i sig att ta sig till top32.

Bäste svensk blev Joakim Andersson med en 88 poängsrunda. Detta gav honom en 16:onde plats. Första rundan innehåll några misstag, men den andra rundan var det mer full mutter och zonerna fylldes på löpande band. Han körde så pass hårt att vingbladet på spoilerna släppte.

Nu till den sista svensken på plats. Christian Erlandsson. Han såg väldigt stabil ut under träningarna och kändes avslappnad när vi stod och pratade i depån. Under fredagen hittades lite justeringsmöjligheter på motorn så den blev än mer pigg.

Första rundan gav strax under 70 poäng och mer var tvunget att ges för att komma med i Top32. Han la en gym linje i de första zonerna men i zon fyra så gled han ut på curbsen, de-beadade ett däck och gled ytterligare ut i sandfållan. I de hastigheterna som är på Bikerneiki, så får dessa relativt små misstag stora konsekvenser. Med ett rejält hugg i sanden så skickades bilen upp i luften, men landade på alla fyra efter flygturen. Det kunde helt klart ha gått sämre, men Christan fick kasta in handduken. Skadorna på bilen blev inte så stora och Christian var i gått mod på kvällen efter kvalet.

I toppen av kvalet hittar vi Kevin Pesur på en tredje plats. Conor Shanahan kom två och Piotr Wiecek visade var skåpet skulle stå med en grym 98 poängsrunda.

När denna artikel skrivs så börjar depån vakna till liv. Växellådor värms, däck läggs på och de sista justeringarna görs på bilarna inför dagens inledande träningar.

Text: Mattias Laago
Foto: Dennis Flink

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna