11 C
Sundsvall
söndag, juni 30, 2024

Drifting-SM avgjort på Mittsverigebanan i Härnösand

Det blev händelserikt när Drifting-SM och tillhörande klasser skulle avgöras på Mittsverigebanan i Härnösand på lördagskvällen.

Det kördes två tävlingar, en där deltagare i SM och NEZdrift, serien för medlemsländerna i FIA:s nordeuropaavdelning, skulle köra, och en tävling för riksmästerskapet RM, där samtliga 25 år eller yngre också deltog i kampen om en junior-SM-titel.

Fredagen spenderades med en heldag träning. Totalt 8 timmars träningstid var mycket uppskattat av förarna, då det finns gott om tid att testa setup likväl som att hitta den bästa vägen runt banan. På eftermiddagen kom lite regn som gjorde att förarna även fick möjlighet att testa på blött underlag.

Redan 8.30 på lördagsmorgonen drog kvalet igång. De tre bedömarna Mattias Jönsson, Jonas Melle Mellander och Kim Fors gick igenom både RM och SM/NEZ-startfälten och rangordnade in förarna. Kvaletta i RM-gänget blev Jonas Carsting och kvaletta i SM/NEZ blev Alfred Grindberg. Grindberg som kom på att åka till SM-tävlingen så sent som på torsdagen.

Vid 14-tiden sattes stegarna igång och som alltid blir det viss dramatik. För RM var det en topp 8-stege med sex förare, och för SM en topp 16. Tuffast av alla var Axel Eriksson, som körde i båda klasserna. En ny och lovande förare från Umeå som hänger med Jim Olofssons team och man riktigt ser hur han suger åt sig av Jims kunskaper och erfarenheter. Jim som för övrigt är föredömligt öppen med att dela med sig av allt. Bland lovande förare måste jag också nämna Kasper Eidsmo-Sand från Norge. Med en pappa Joakim som också kör har den killen en ljus framtid. Körde mycket bra i helgen, och ingen som såg honom kunde nog gissa att han blott är 15 år gammal.

Jag ska inte tråka ut er med att gå igenom battle för battle, men kan ändå inte låta bli att nämna den mellan Mathias Johansson och Robert Åhäll. Vilken fight! Den gick till hela två one more times innan bedömarna kunde bestämma en vinnare och jag tyckte riktigt synd om Åhäll som körde på det där viset och ändå åkte ut. En sport med en elimineringsstege är inte alltid rättvis.

I RM blev det Jonas Carsting som fick kliva högst upp på podiet, i JSM Felix Molander och för SM blev Mathias Johansson medlem i klubben med dubbla SM-guld, tillsammans med Johan Andersson och Micke Johansson. Mathias vann ju även 2021. Tvåa blev Alfred Grindberg, grabben från Katrineholm som har haft en utvecklingskurva som bäst kan liknas vid en telefonstolpe; spikrakt uppåt. Trea Jim Olofsson som gjorde en mycket fin insats och pressade Mathias Johansson till en otroligt jämn one more time i topp 4.

Resultatlista, SM 2023
Plac Startnr Namn
1 69 Mathias Johansson
2 170 Alfred Grindberg
3 563 Jim Olofsson
4 87 Albert Ericsson
5 23 Robert Åhäll
6 27 Axel Eriksson
7 88 Jim Nordquist
8 46 Robin Bryngelson
9 33 Tim Lindström
10 14 Christoffer Svensson
11 966 Martin Eriksson
12 642 Robbin Jonasson
13 86 Kristoffer Skoglund

Resultatlista, NEZdrift
Rank Start no Name
1 64 Marius Andrusevicius
2 23 Robert Åhäll
3 43 Kim Skedsmo
4 88 Jim Nordquist
5 44 Joakim Eismo-Sand

Resultatlista, RM 2023
Plac Startnr Namn
1 68 Jonas Carsting
2 99 Felix Molander
3 444 Kasper Eidsmo-Sand
4 27 Axel Eriksson
5 73 Philip Kolmodin
6 95 Mattias Fransson

Resultatlista, JSM 2023
Plac Startnr Namn
1 99 Felix Molander
2 27 Axel Eriksson
3 73 Philip Kolmodin

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna