11 C
Sundsvall
måndag, juni 17, 2024

Gästföraren Andreas Bäckman tar en pole och sätter banrekord i STCC

Andreas Bäckman sätter press på startfältet i STCC TCR i kvalet på Mantorp Park med pole position till andra racet och nytt banrekord.

Andreas Bäckman som i helgen är gästförare hos Brink Motorsport. Tävlade för teamet säsongen 2018. Denna kvaldag så stoppar han Robert Dahlgrens svit med pole platser, och passar även på att sätta nytt banrekord som grädde på moset..

Däremot så har Robert pole under morgondagens första race, Andreas har pole i det andra racet. Ett race som Robert Dahlgren startar tvåa i.

– Riktigt kul att komma hit och vara med i toppen direkt med ny bil och nytt team för mig. Jag gjorde dessutom några småmissar under mitt varv och en tid under 1:19 hade inte varit helt omöjligt. Ett stort tack till teamet för en väldigt bra bil och jag känner mig stark inför morgondagens tävlingar, säger Andreas Bäckman, som senast tävlade i STCC 2018.

Robert Dahlgren var snabbast i första kvalet och säkrade pole position till första tävlingen och startar tvåa i den andra.

– Min målsättning är alltid satt på pole i båda tävlingarna. Mitt varv i Q2 var helt ok, men det saknades lite. Hatten av till Andreas Bäckman och Brink Motorsport, de var snabba idag. Jag ser fram emot tävlingarna och jag tror vi har lite mer att ge, säger Robert Dahlgren.

Brink teamet tog ett rejält grepp om toppen då även den tredje platsen hölls inom teamet med Tobias Brink som tog näst snabbaste tid i första kvalet och tredje snabbaste i det andra.

– Jag fick inte ett riktigt rent kval och man är givetvis bara nöjd när man är längst upp i resultatlistan. Men sjukt snyggt av Andreas att ta pole till andra tävlingen, en vinst för hela teamet, säger Tobias Brink.

Lestrup Racing föraren Oliver Söderström blev snabbast i Lestrup teamet till båda kvalen, med tredje plats i Q1 och fjärde plats i Q2.

– Jag är ändå rätt nöjd med resultatet, speciellt med att vara snabbaste Volkswagen-förare. Det var svårt med upptorkande bana i början, men jag kände tidigt att det inte är lönt att slösa däcken. Så jag väntade tills banan var helt torr och det betalade sig för oss, säger Oliver Söderström.

Mattias Andersson som är hemmahoppet, kvalade femma i Q1 och sexa i Q2 med sin Lynk & Co 03 TCR.

tvåan i mästerskapet Mikaela Åhlin-Kottulinsky, hade en tung kvaldag. Hon körde av på Q1-passet och missade Q2 med minimal marginal. Cupra-föraren kommer att starta från nionde plats i båda tävlingarna.

Mikaelas tunga kval gör att Robert Dahlgren utökar sin ledning till 69 poäng över Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Tack vare fyra poäng för andraplatsen i Q2.

Om Robert Dahlgren lämnar Mantorp Park med en ledning på 66 poäng eller mer så står han som preliminär mästare inför finalen på Ring Knutstorp nästa helg. Så det är en hel del som står på spel, och frågan som dyker upp är given: Kommer Robert Dahlgren att knyta ihop säcken, eller hålls mästerskapet öppet en vecka till?

Text: Henrik Andersson
Bilder: Oscar Malmlund, Göran Röjhagen, Robban Strandberg

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna