11 C
Sundsvall
torsdag, juni 13, 2024

Gatebil Summer Festival – back on track!

Nu sitter man och ska summera en Gatebilhelg. Alltid svårt att veta vart man ska börja. Efter ett par år utan ordinarie upplägg med publik så var det äntligen dags att återgå till det normala. Och så bra det blev!

Det fanns en viss oro hos arrangören att det skulle bli en trevande nyöppning, men undertecknad kan anse att detta var obefogat. Mycket folk, bra väder och många bilar på banan. Ett Gatebil som det ska vara.

Lite nya inslag fanns i schemat. Vi har sedan tidigare skrivit om Nordkampen. Artikeln finns här:

https://motorsportmagasinet.se/nordkampen-vinnarna-blev

Ett kul inslag med tävlingsdrifting. Tåls att tilläggas igen att Sverige drog det längsta strået.

Övrigt så var det naturligtvis Breisladd. Kval på fredagen och finalen på lördag eftermiddag. Efter många riktigt bra rundor så stod Odd Helge Helstad högst på pallen, med Robert Åhäll på en andra plats.

Odd Helge Helstad, vinnare av Breisladden

Kort efter detta kördes Gymkhanan ute på dragstripen. Ett utmanande inslag för förarna då de dels ska hålla bilen på konstant drift, men också navigera på banan, utan uppmålade zoner. Banan får de inte heller träna på innan då den ställdes iordning strax innan tävling. Det syntes att många förare stod och studerade banskissen strax innan start. Vinnare här blev Øyvind Bogen.

Något som är förknippat med Gatebil är ju häftiga bilar. En favorit under helgen var Simen Olsens A90 Supra. Denna fungerar som tränings- och utvecklingsbil till hans Formula D bil. Dessa är i stort lika förutom styrservo och bromsar. Med 930 hjulhästar så var det bra ork i maskinen.

Simen Olsens A90 Supra

En sann Gatebil-spritit skulle vi vilja dela ut till Pierre Nordqvist som körde i ganska ordentligt under kvalet på Breisladden. Det var väldigt tyst bland publiken innan det sågs att Pierre var okej. Den annars riktigt fina Volvo 940n blev ganska tilltygad.

Dock på lördagen var den klar för banan igen, med en nästan komplett kaross. Bra med svenskt stål och bra säkerhetsutrustning.

Med dessa ord summerar vi Gatebil helgen på Mantorp Park och inser återigen att man bör fylla på sitt solskydd under de långa dagarna bredvid banan.

Text: Mattias Laago
Foto: Mattias Laago

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna