-0 C
Sundsvall
söndag, april 7, 2024

Helio Castroneves Vinner Indy 500 för fjärde gången!

Helio Castroneves har gått med i den exklusiva klubben av förare som vunnit indy 500 4 gånger. Den 46årige Brasilianaren gör sällskap med legendarer som AJ Foyt, Al Unser och Rick Mears. Mears som tidigare varit Castroneves mentor i Team Penske var den senaste att gå med i klubben 1991 och nu ÄNTLIGEN blev det Castroneves oerhört välförtjänta tur. 

Castroneves vann sin tredje Indy 500 2009 och har jagat en fjärde titel sedan dess. Ingen trodde det skulle vara möjligt när han förra året inte fortsatte att köra för Roger Penske, men Helio och Meyer Shank Racing lyckades hålla undan för Alex Palou och den rutinerade Simon Pagenaud.

För ett år sedan gapade läktarna tomma men i år kunde äntligen 135,000 fans se Spindelmannen ta hem segern och firade som vanligt med att klättra upp i staketet framför huvudläktaren. 

Castroneves som inte längre har ett heltidskontrakt i indy körde och segrade tidigare i år i Rolex 24 Daytona tillsammans med Alexander Rossi. 

Jag har kört två tävlingar i år och vunnit båda, jag vill påstå att det är ganska bra” Säger Helio
Man är inte över bara för att man har blivit gammal, se bara på Tom Brady som vann super bowl och Phil Mickelson som vann the PGA Championship förra veckan. 

Castrovenes seger står i stark kontrast till årets tidigare segrare som består av det yngre gardet inom sporten, en sport som de senaste sex deltävlingarna har haft sex olika segrare. Tre av dessa har vunnit sina första segrar och fyra är förare under 25 år gamla.  

Castroneves passerade den 24 årige spanjoren Alex Palou med 2 varv kvar och segrade med 0.4928 sekunder ner till 2an. Den tidigare Penske-kamraten Simon Pagenaud knep en 3e plats strax före Felix stallkamrat Pato O’Ward. 

Både Felix Rosenqvist och Markus Ericsson åkte på bestraffningar tidigt i loppet efter en incident, där Graham Rahal tappade ett hjul och satte bilen i muren efter ett depåstopp, och båda tvingades under stora delar av loppet spara bränsle. Marcus gick i mål på en 11e plats och tog därmed hem viktiga poäng i serien när Indy 500 ger dubbla poäng. Felix hade däremot en tyngre helg trots att han faktiskt ledde även loppet under några varv när den tidigare ledartrion gick in i depån. Felix som körde med en annan strategi än trion tvingades till slut in i depån för att klara loppet och kom ut som sista bil på ledarvarvet framför den jagande trion med teamkompisen O’Ward. Teamet skickade in Felix i depån så han inte skulle vara ett hinder för O’Ward som hade en chans till seger i loppet. Tråkigt kan man tyckas men efter det sista depåstoppet hade Felix aldrig en chans till någon topplacering så rent strategiskt för teamet var det ett rätt beslut.   

– Vi hade en riktigt bra bil i trafik, tyvärr så fick jag problem med växellådan och det blev ganska svårt att hålla tempot ute på banan. Vid det första depåstoppet körde jag någon hundradel för fort i depån med en drive through som följd, därefter var det svårt, säger Felix Rosenqvist. Felix har varit i ledningen på alla de tre indy 500 han har kört i karriären

– Vi chansade på en gulflagg i slutet, men den kom tyvärr inte. Sedan fick jag motorstopp under det sista depåstoppet,  på grund av problemet med växellådan och där tog dagen slut.

Resultat:

Text: Robban Strandberg
Foto: Indycar.com

Robban Strandberg
Robban Strandberghttps://motorsportmagasinet.se/
Fotograf och skribent som började i rallyskogarna och har arbetat mig in på banorna. Fotar primärt Drifting och Racing men försöker hinna med lite Backe och Dragracing..

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna