14 C
Sundsvall
fredag, juli 5, 2024

Finsk seger i Cash Day på Sundsvall Raceway

Det blev finsk seger när streetracingen flyttade in på Sundsvall Raceway för en dag.

Runt om i Sverige pågår olika försök att begränsa den illegala streetracingen som förekommer, företrädesvis runt storstäderna. Ett av dessa kördes på Sundsvall Raceway igår, där man körde på en opreparerad del av den gamla landningsbanan, det som normalt sett utgör dragracingdepå.

Tävlingen i Sundsvall är en Cash Day, det vill säga en tävling där var och en satsar en summa pengar och vinnaren får större delen och tvåan en symbolisk summa.

För en oinvigd var reglerna lite oklara, men nummerplåt var ett krav, och som sagt skulle det köras på en opreparerad del av banan, för att efterlikna de körförhållanden man har på gatan. Att göra sådana här försök att ge denna del av racingkulturen, som lever i en undanskymd del av motorsporten men som i allra högsta grad påverkar allmänhetens syn på motorsport är såklart jättebra. Hatten av till arrangörerna som hyrde banan och genomförde tävlingen.

Tyvärr blev det stort manfall och det återstod bara ett tiotal bilar när tävlingen skulle starta.

En av dessa var alltså Mikko Wihinen från Finland, som deltog med sin Chevrolet C1500 Sport Fleetside från 1990. I ett reportage om bilen jag hittar på nätet ser jag att den har 1800 hk och att Mikko ägt bilen i drygt 15 år.

Andra bilar vi kunde se var Opel Manta, Pontiac Firebird, Chevrolet Nova, Audi Coupé, Volvo 242 och Toyota Corolla.

Vi tog ett litet snack med Tommy Nilsson i arrangörsstaben innan tävlingen drog igång och han berättade att man drabbats av en del sena avhopp under dagen före tävlingen, både från en del lokala och tillresta förare. Naturligtvis synd då det drabbar arrangören ekonomiskt, då man står med samma utgifter men med kraftigt minskade intäkter. Men målet var ändå att ge förarna på plats så mycket körning som möjligt.

-Nu kör vi stegen och sedan blir det frikörning och matchrace för den som vill, avslutar Tommy Nilsson.

Stegen gick rätt snabbt att ta sig igenom och vann gjorde alltså Mikko Wihinen.

Text: Christer Hägglund
Foto: Christer Hägglund

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna