-1 C
Sundsvall
torsdag, april 4, 2024

Josef Newgarden vinner på Gateway.

Länge såg det ut som Colton Herta skulle stå som segrare i  helgens ovalrace på World Wide Technology Raceway. Ännu en gång spelade oturen ut sina kort mot Herta som tvingades bryta med tekniska problem när han körde av en drivaxel under mitten av loppet.

Segrade gjorde däremot Penskeföraren Josef Newgarden som lyckades hålla den nyblivne serieldaren Pato O’Ward bakom sig med 0.5 sekunder. På tredje plats hittar vi tävlingens kvalsegrare Will Power som inte riktigt hittade samma fart under tävlingen som han hade kvalet. Penske som har haft ganska magra resultat under året lyckades ändå placera 3 av sina bilar i top 4 med Scott McLaughlin på en 4e plats, tätt följd av A.J Foytföraren Sebastien Bourdais på en 5e.

Efter Hertas drivaxelproblem kunde Newgarden utan större problem köra mot en seger. En av det få förare som under kvällen utmanade Newgarden var Alexander Rossi men hans storm mot ledningen avslutades hastigt när han kom utanför idealspåret och förlorade fästet i gummiresterna och slog i väggen med 60 varv kvar av loppet. 

Newgarden spendera de sista återstående 50 varven för att hålla undan O’Ward som kämpade för att plocka mark mot Newgarden men han nådde inte riktigt hela vägen fram. O’Wards andraplats flyttar honom upp i serieledningen efter att Palou tillsammans med stallkamraten Scott Dixon tvingats bryta när Rinus VeeKay i ett mycket ostrategiskt omkörningsförsök plockade ut de båda och satte alla 3 bilarna i muren. Dixon lyckades dock återvända ut på banan efter att teamet hade bytt hela bakpartiet på bilen inklusive en ny diff men Dixon var vid det laget helt borta ur striden efter att ha förlorat ett 50-tal varv i depån.

”Vi måste fortsätta kämpa”, sa Newgarden om de tre återstående loppen i titeljakten. ”Jag vet att det kommer att bli tungt, men att segra här var stort. Alla vinster är viktiga, men vi måste kämpa med det vi har och jag har inte givit upp, serien är inte avgjord än.”

Palou, som inför tävlingen tvingats byta motor och fått 9 placeringars tillbakaflyttning som bestraffning, startade från 11e startled tappade efter VeeKays påkörning serieledningen till Oward och ligger med 3 återstående tävlingar -10 poäng efter. 

Svenskarna hade en något tyngre kväll än vad deras kvalresultat tidigare pekat på. Marcus Ericsson låg länge med i top 10 men tappade många placeringar när även han gled utanför idealspåret och han undvek med minsta möjliga marginal att sätta bilen i muren. Marcus gick trots misstaget i mål på en 9e plats. Felix som även han låg med i top 10 under första delen av loppet fick motorstopp vid ett depåstopp och rasade bakåt i fältet tills han senare tvingades bryta även han med en trasig drivaxel. 

Efter nattens tävling ser tabellen ut som följer: 

1 Pato O’Ward 435p
2 Alex Palou 425p
3 Josef Newgarden 413p
4 Scott Dixon 392p
5 Marcus Ericsson 375p

21 Felix Rosenqvist 149p

Text: Robban Strandberg
Foto: Indycar.com

Robban Strandberg
Robban Strandberghttps://motorsportmagasinet.se/
Fotograf och skribent som började i rallyskogarna och har arbetat mig in på banorna. Fotar primärt Drifting och Racing men försöker hinna med lite Backe och Dragracing..

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna