14 C
Sundsvall
måndag, juli 1, 2024

Kevin Pesur segrare i DMEC i Spanien

Årets premiär i Drift Masters European Championship är avgjord och i likhet med tidigare år bjöds det på riktigt bra drifting!

I stenhård konkurrens tog våra två svenska förare plats i topp 32. Pontus Hartman på en tolfte plats i kvalet med 81,5 poäng och Jocke Andersson 14:e med 79,5 är riktigt bra resultat, när storheter som Conor Shanahan fick sitta på läktaren och titta på.

I topp 32 ställdes Hartman mot polacken Dawid Sposob. Hartmans leadåk lämnade inte mycket övrigt att önska, och polacken gjorde några misstag bakom honom. I Sposobs lead hände något precis i intieringen, där det såg ut som att Hartman kom lite för nära, var tvungen att slå av lite och hamnade då rejält på efterkälken. Han tog ikapp det och hade även i sitt chaseåk en riktigt fin linje. Men det är inte det som premieras i ett chaseåk, så tyvärr respass för Hartman i topp 32.

Jocke Andersson fick äran att möta Duane McKeever, Irland, som vi vet är en riktigt, riktigt bra förare, som med mycket små resurser nått stora framgångar tidigare år. I Jockes lead gjorde han några misstag, där han bland annat missade stora delar av en ytterzon. McKeevers chase var inte på något sätt felfri den heller. I Jockes chase stötte förarna ihop precis i början av banan, vilket gjorde att Jocke tappade några meter som han inte lyckades ta ikapp. Bedömningen tog en stund med några repriser, men till slut kom man till beslutet att skicka McKeever vidare till topp 16.

När vi nådde fram till topp 4 stod det mellan Kevin Pesur och Adam Zalewski på ena sidan. Zalewski, som var mästare i serien innan den blev europeisk på allvar, har haft några tuffa år sedan han byggde sin nya bil. Pesur är en lite nyare estländsk förare som gjort stora framsteg senaste åren. I Pesurs lead stötte förarna ihop, något som ledde till att Pesur ville kolla upp sin bil, men bedömarna ansåg att han orsakade sammanstötningen, så förarna ställde upp för andra åket. Pesur, uppretad av sammanstötningen, körde en riktigt bra chase med fantastisk proximity. En bedömare ville ha en one more time men två skickade Pesur vidare till finalen.

I den andra battlen stod Benedictas Cirba mot Lauri Heinonen. En battle helt utan sammanstötningar eller andra händelser, bara bra körning. I chase mot chase jämförelsen var dock Heinonen klart bättre, och gick därmed vidare till final.

Battlen om tredje plats mellan Benedictas Cirba var en tight tillställning, med kontakt flera gånger. Zalewski var numret större och tog den sista platsen på prispallen.

Finalen mellan Lauri Heinonen och Kevin Pesur blev en riktig uppvisning i bra drifting. Snabbt, tätt och riktigt tighta transitions! Det blev Kevin Pesur som drog det längsta strået, en känslomässig seger för Pesur.

Känslan efter den första DMEC-helgen är riktigt god. Det var riktigt bra gjort av våra svenska killar att kvala in, båda körde om det men åkte ut och snurrade inte bort sig eller blev hindrade av något tekniskt fel. Den här gången var motståndaren bättre helt enkelt. När vi kom upp i stegen så blev körningen riktigt bra och det är roligt att se att toppförarna byts ut litegrann och nya namn dyker upp.

Nästa deltävling går på Mondello Park, Irland, 15-16 juni.

Text: Christer Hägglund
Foto: Drift Masters

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna