19 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

Klara Andersson satsar vidare: “Målet är att köra rallycross internationellt”

Klara Andersson är en intressant förare inom rallycross som den senaste säsongen lyckades ta ett SM-guld. Här följer vi upp med planer inför kommande säsong och framtiden!

Vem är Klara Andersson?
-Jag är 21 år gammal och har haft ett liv inom motorsport sedan jag var 7 år. Mina föräldrar tävlade båda när de va unga, och sport har alltid varit en stor del av mitt liv. Utanför motorsporten jobbar jag som Personlig Tränare och gruppträningsinstruktör. Jag har alltid älskat att lära mig nya saker, och varit en vinnarskalle sedan förskolan.

Hur kom du in på racing från början? När började du tävla?
-Eftersom mina föräldrar båda körde rallycross när de var unga, och det faktiskt var så de träffades, så tog det inte lång tid innan jag fick prova en gokart som 7-åring. Jag har alltid älskat när saker går snabbt, så min kärlek till sporten kom direkt. Det blev 6 år i karting där jag bland annat tävlade i Sverige, Norge och Italien. 

Vad var din inspiration från början?
-Mina föräldrar är helt klart några av mina största förebilder, och jag hade förmodligen inte sysslat med motorsport om det inte var för dem. Då jag alltid varit en vinnarskalle har jag drivits av utveckling och resultat. Även adrenalinpåslaget man får när man sätter sig bakom ratten är svårslaget.

Är du nöjd med den gångna säsongen?
-Jag är otroligt stolt och glad över årets säsong! Att efter deltävling 2 i SM ligga på 14:e plats på grund av problem med set up i Höljes, och sedan vända det till ett SM-guld var helt magiskt. Jag slutade aldrig tro på mig själv, och vår resa i år har varit fantastisk. SM-guldet öppnade även dörrar internationellt där jag fick göra min VM-debut i rallycross på Spa-Francorchamps i oktober, där jag var med i toppen och tillslut slutade 4:a. Efter Spa fick jag även chansen av Carlos Sainz att testköra deras ODYSSEY-21 i Extreme E i Sardinien. Ett test som gick väldigt bra, som förhoppningsvis öppnar några dörrar i framtiden! Avslutningsvis fick jag efter prestationen i Spa även möjligheten att köra VM-finalen i Nürburgring i slutet av november. I ett snökaos med ytterst lite tid i bilen inför tävlingen var det utmanande, men jag är nöjd med min prestation och alla lärdomar jag fick med mig! Otroligt tacksam över allt stöd från mitt team, Svensk Bilsport och landslaget! Utan dem hade jag inte varit där jag är nu!

Vilka olika grenar har du kört genom åren?
-Karting i 6 år och Rallycross i 4 år.

Vad är huvudfokuset nu framåt?
-Målet är att köra Rallycross internationellt samt bli involverad i Extreme E. Det är det jag kämpar för, så får vi se vad som händer 2022!

Har du något mål inom racing?
-Att bli skolad i karting är något jag har nytta av än idag. Att få den mängdträningen i såpass ung ålder är en av mina största styrkor. Man vet aldrig vad som händer i framtiden, men rallycross, rally och off-road är otroligt kul!

Text: Oscar Malmlund
Foto: Klara Andersson Official

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna