17 C
Sundsvall
söndag, juni 30, 2024

Med startnummer 202 på dörren far vi till Umeå

Nu kan vi avslöja vad vi har för äventyr framför oss. Martin och jag ska ta med oss PV:n upp till Umeå och köra Rally Sweden Historic. Detta har Martin haft på sin bucketlist i flera år.

Han har varit anmäld två gånger till tävlingen innan men av olika anledningar så har tävlingen ställts in. En gång var det brist på vinter som satte käppar i hjulen. Det har arrangörerna åtgärdat genom att flytta tävlingen från Värmland till Värsterbotten.
Andra gången så var det den kära pandemin som var boven i dramat, så nu tredjegången gillt, hoppas Martin att allt går i lås.

PVn får en hel del underhåll inför tävlingen.

Det var den här frågan jag fick på nyårsafton. “Vill du hänga med till Umeå och tävla i Rally Sweden Historic?” Första tanken var “det är ju skitlångt till Umeå”, men sen så kom jag till mina sinnes fulla bruk och insåg att jag på ett sätt fått ett erbjudande att delta i en VM-deltävling. Det kan man ju inte bara säga nej till.

Tävlingens upplägg är att vi kommer köra mellan VM-klasserna. Ett vanligt upplägg inom Rally Sweden har varit att sträckorna körs två gånger för VM-fältet, en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen, vilket gör att publiken inte behöver flytta på sig under dagen. En klar fördel när det är flera hundratusen i publiken under helgen. För att då inte väntetiden ska vara för lång så släpper man in några gamla rallybilar. Detta är unikt i VM-mästerskapet. Det blir ca 12mil SS och totalt 48mil på två dagar, så det blir en del att bita i.

Totalt är det 24 anmälda i Historic-delen. Vi tillhör de äldsta bilarna i fältet och de nyaste bilarna är tidiga 90-talare. Fältet är uppdelat i fyra klasser. I vår klass är det tre startande vilket gör att vår målsättning blir att ta oss i mål och sikta på pallplats.

Nytt för detta år är att det erbjuds arrangörsnoter till deltagarna i den historiska delen.
Detta är inte brukligt inom historiska rallyklasser vilket gör att Martin har en del att lära sig till den 25 februari då vi står med PV:n på startlinjen vid Nolia arena i Umeå.

För er som inte läst vår förra artikel så finns den här:

https://motorsportmagasinet.se/i-en-60-ar-gammal-rallybil/

Text: Mattias Laago
Foto: Mattias Laago

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna