-1 C
Sundsvall
tisdag, april 2, 2024

Nytt stjärnskott i Porsche Sprint Challange

Emma Wigroth är en är av få unga tjejer som verkligen satsar helhjärtat på racingen. Och tar nu hon steget upp från Formula Nordic till Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Berätta lite, vem är Emma Wigroth?

Jag är 19 år, född 2005 i Halmstad och jag har tillägnat större delen av mitt liv på racingbanor. Jag har stora ambitioner och stora drömmar och jobbar hårt för racingen. 2013 gjorde jag min första säsong i karting som sedan följdes av 7 till. Det var 2021 som jag tog steget över till formelbil från karting och gjorde då min första säsong i Formula Nordic. Jag har nu gjort 3 år i Formula Nordic och det är dags för nya utmaningar i Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Hur fick du upp ögonen för racing?

Jag är mer eller mindre uppvuxen på olika racingbanor runt om i Sverige så racing har alltid fångat mina ögon. Jag skulle däremot säga att det som fick mig till att vilja börja köra var när jag 2012 var grid kid åt Richard Göransson på Falkenberg. Det tog bara en till två veckor efter det tills att jag satt i en gokart för första gången.

Är du nöjd med din tidigare säsong under 2023?

Jag skulle säg att jag är nöjd med min säsong 2023 men jag tror att jag hade kapaciteten för ett bättre resultat. Jag blev 6:a totalt i serien och det va en tight kamp men tyvärr satte en DNF stopp för högre placering. Det var däremot en väldigt givande och rolig säsong då det var mycket bilar och många bra fighter.

Vad är dina största framgångar inom racingen?

Jag skulle absolut säga att min vinst i Formula Nordic 2022 på Gelleråsen är min största framgång. En viktig vinst i min karriär och jag skrev med denna vinst historia som första kvinna någonsin att vinna ett race i Formula Nordic. Detta är något jag tittar tillbaka på med mycket glädje och stolthet så detta är absolut min största men även roligaste framgång.

Du ska nu gå över till att köra Porsche Sprint med en ny GT4 RS, vad har du för förhoppningar med säsongen?

Det här är något helt nytt för mig och det kommer att bli en stor utmaning. Jag tror att säsongen kommer att vara väldigt lärorik för mig och en bra start på det här nya kapitlet i min karriär. Detta kommer ju bli min första säsong i Porsche och GT bil så 2024 kommer vara ett läroår för mig men jag tror att säsongen kommer bjuda på många bra race och fighter.

Vad tror du blir största skillnaderna i en GT4RS jämfört med en formula bil?

Att komma från formelbil till GT blir ju en stor omställning men jag tror att jag kommer kunna dra nytta av mycket som jag tar med mig från formelbil men det är mycket nytt att lära. Porschen är en mycket tyngre och större bil med mer kraft, dessutom med ABS och TC. Detta skulle jag säga är de största skillnaderna och jag kommer behöva lära mig en ny körstil anpassat till detta vilket jag tror kommer vara en av de största utmaningarna för mig.

Text: Oscar Malmlund
Foto: Oscar Malmlund

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna