12 C
Sundsvall
måndag, juni 16, 2025

Robbie Nishida – framtiden är telemetri

Vid Chicago Drift i Lahtis hade arrangören tagit in den välkända Robbie Nishida som en av bedömarna. Detta borgade för rättvisa och faktabaserade bedömningar genom hela tävlingen, men trots sin erfarenhet av att bedömma ser Robbie att framtidens drifting troligen kommer att bedömas via telemetri.

Robbie Nishida jobbar idag bland annat som bedömare i Formula D och japanska D1GP. Under uppväxten följde han driftingen på bergsvägarna i Japan och började tävla inom sporten sent 90-tal. 2005 gjorde han tävlingsdebut i Formula D på Wall Speedway, där han slutade på en fjärdeplats genom att slå den regerande FD mästaren Samuel Hubinette från Sverige.

Han var aktiv som förare inom sporten fram till 2012 innan hans fokus flyttades till att bedöma tävlingar. Chicago drift var hans första tävling i Finland. Han tyckte att Finland var ett av top-3 länder han skulle vilja återvända till.

Det han såg som mest intressant i tävlingen var alla de ovanliga byggena som han aldrig sett innan i USA eller Japan. Speciellt intressanta vara kombibilarna i startfältet. Favoriten var en svensk kevlar-Volvo.

När han såg nivån på körningarna på banan så blev han väldigt överraskad. Han hade inte trott att det skulle vara så tuffa battles mellan förarna vilket visade att förarna verkligen visste vad de gjorde.

På frågan om vad som i stort skiljer mellan Formula D, D1GP och vad han hittills hade sett av europeisk drifting så var det den japanska serien som stack ut mest då dessa bedöms med telemetrisystem. Han tror att framtidens bedömningar kommer i en allt större utsträckning ske med dessa system om de blir tillräckligt tillförlitliga. Fördelen med detta är att bedömningarna skulle blir konsekventa.

MotorsportMagasinet har tidigare skrivit en artikel om systemet Wally som går att läsa här: LÄNK

När det kommer till banorna så är de japanska tävlingarna mer lika de i Europa med höga initieringshastigheter och zoner. Att det är ”race tracks” och inte ”speedways” som i USA. Även körstilarna skiljer mellan länderna men i grunden så är det ändå drifting säger Robbie med ett leende. Detta gör att de duktiga förarna som väljer att testa de olika serierna snabbt anpassar sig.

När han gick runt i depån så slogs han av variansen av byggen som används i Europa. I japan och USA så används färre varianter av kombinationer mellan chassien och motorval. Visst många karosser är de samma, men man ser tydligen inte en S13 med T5:a så ofta i Japan enligt Robbie.

Text: Mattias Laago
Foto: Mattias Laago

Följ oss gärna

1,823FansGilla
1,714FöljareFölj
115PrenumeranterPrenumerera
Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,823FansGilla
1,714FöljareFölj
115PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna