11 C
Sundsvall
onsdag, juli 3, 2024

Robert Dahlgren nybliven mästare med bred erfarenhet

Robert Dahlgren klev in årets STCC TCR säsong med Cupra Dealer Team PWR Racing, och dominerade totalt.

Denna artikel tar upp en del av herr Dahlgrens karriär, och vi slänger in en killgissning i slutet där vi funderar på vad kan hända framåt för Robert Dahlgren.

Robert har haft en diger lista och är som vi har sett denna säsong, riktigt snabb och stabil när han har suttit i sin Cupra Leon.

Årets säsong i siffror visar på en total dominas i STCC TCR (anser jag)
11 av 12 pole positioner
11 av 12 vunna race under 2021 (undantaget race med omvänd startordning)
Rekord i STCC med flest vunna race (46 st)

Robert har under sin karriär hunnit bli mästare i Brittiska Formula Ford (2001), kört i Formula 3 där han tog flera topp placeringar. Efter det så var det många som trodde att Robert skulle hamna i F1, men det blev inte så och det är många spekulationer till varför detta inte blev av. Men det lämnar vi, Robert tog istället sikte på Touring car klasserna.

Mellan 2004 och 2010 så ser vi Dahlgren i Swedish Touring Car Championship med teamet Polestar Racing. Tävlandet gjordes i Volvo C30 och Volvo S60. Här tog Robert Dalhgren tre andraplatser totalt (2004, 2007 och 2010). Han vann även Scandinavian Touring Car Cup 2010.

2011 så gjorde Polestar Racing en satsning på WTCC med Volvo C30 och Robert Dahlgren som förare. Säsongen gick inte bra, Dahlgren visade på bra fart och tempo. Men resultaten kom aldrig.

2012 så går Dahlgren över till en nystartad serie TTA – Elitserien och körde en vass Volvo S60. Denna serie gick sedan upp i STCC och dessa bilar blev då huvudklassen 2013.

Om vi nu snabbspolar lite igenom de kommande åren så tog Robert Dahlgren en tredje plats i STCC 2013, Andra plats i STCC 2016, Vann STCC TCR 2017, tvåa 2018 i STCC TCR, Vann 2019 i samma serie, kom tvåa 2020.

Nu är vi framme vid denna säsong där Robert Dahlgren totalt dominerade hela startfältet med 11 vinster och tagit rekord med flest vinster i STCC race på 46 st.

När det gäller framtiden för Robert, vart kommer han att synas? Nu är det rena spekulationer från min sida, men han har en stark aktie och sitter i ett bra förhandlingsläge, om han nu behöver förhandla om kontrakt.

Det finns förvisso massor av olika scenarion och klasser med vass racing, vi har det som kanske är den mest logiska vägen framåt, vilket skulle betyda fortsättning med PWR och Cupra. Detta då vi närmar oss en ny era med elbilar inom racingen, och här finns teamet i framkant med sin PWR 001.

En annan väg skulle kunna vara internationellt med en säsong i WTCR, Robert har kört i denna serie förut och har visat att han har tempo och erfarenheten att kunna hävda sig. PWR Racing har som bekant också haft bilar med i denna serie under tidigare år.

En annan väg skulle kunna vara att han tar sig an en helt annan typ av racing, som tex hybridbilarna i IMSA, långloppsracing med Toyota osv.

Om jag nu tillåter mig själv att killgissa, jag tror vi får se Robert Dahlgren i STCC TCR även nästa år, ett år som han tillsammans med Mikaela kommer att försöka äga igen. Utvecklandet av elbilen och sedan dessutom implementeringen av racing med enbart elbilar finns nog säkert med i både Roberts och teamets planering i framtiden.

Text: Henrik Andersson
Bild: Oscar Malmlund

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna