18 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

Säsongspremiären på Sundsvall Raceway avklarad i sommarvärme

Ni som varit där vet. Ni som stått där och huttrat. Till Sundsvall Raceway åker man inte utan mössa och vantar.

Det spelar ingen roll om det är mitt i det som ibland lite halvironiskt kallas för svensk högsommar, när man kommer upp till den gamla flygbasen kan vädret vara ett helt annat och kylan tar sig ända in i ryggmärgen. Men igår när det var säsongspremiär så var det faktiskt riktigt skönt. Blå himmel, strålande sol och en bit över 20 grader. Lite väl skarpt solljus för oss fotografer, men det får man leva med.

I depån fanns hela spännvidden, från nybörjare som provar på med en enklare bil via erfarna förare som tävlat på mellannivå till svensk elit. Riktigt härligt att se att vissa verkligen satsade på att göra det här till ett riktigt träningspass. Två av dessa var Mathias Johansson från Nordmaling och Herman Jansson från Örnsköldsvik. Dessa båda herrar var på Pengfors-banan och tränade efter första SDC-deltävlingen och fortsatte under dagen sin twinträning. Jimmy Gustafsson var så vitt jag kunde se den som hade längst resa till träningen. Piteåföraren körde sin GT86:a som aldrig förr och visade inga tecken på att den ganska lugna fjolårssäsongen skulle ha påverkat honom i negativ riktning. Snarare tvärom.

Hemmaförarna fanns också där i form av John Martinsson från Hammarstrand i Jämtland. John hade skruvat in i det sista med bilen, men fick körningen att stämma rätt bra redan från start. Under lunchuppehållet berättade John och mekanikern Julian Graned att man äntligen hittat det elektroniska problem som gäckat teamet ända sedan SM 2019. Johan Andersson från Hudiksvall körde också för första gången för året. Chefsmekanikern Mats Andersson berättade att man inte gjort något alls med Johans bil under vintern utan enbart fokuserat på arbetet med syster Stinas bil. Tyvärr hade Mats brutit handleden, så arbetet med den nya bilen var försenat med några månader. Teamet har också lite nyheter som nog kommer att presenteras framöver som gäller sommarens tävlingar, vilket vi hoppas går i lås. Tyvärr tog körningen slut i förtid för Johan som stötte ihop med John Martinsson under initieringen och oljekylaren och intercoolern blev intryckta, något som resulterade i oljeläckage och färdigkört för dagen.

Olle Olsson kom ifrån Östersund med sin Audi RS5 och körde en hel del under förmiddagspasset. Det var uppfriskande att se Olle kliva in och köra twin också några gånger, det var längesedan i alla fall jag såg honom göra det. Daniel Silverklint sågs susa fram på banan med sin Nissan S13, en bil som han byggt på under en längre tid men som inte varit synlig på banorna förrän nu. I högersitsen hade han kompisen och hemmaföraren Gabriel Sundholm som kartläsare.

Jonas Larsson från Vännäs kom också ner med sin E46:a och la några varv. Jonas har tävlat i RM och Sverigecupen under några år och såg ut att ha det ganska trivsamt på banan. Lugnt och kontrollerat var ledorden.

Dessutom var det två förare som körde med Volvo 940. Drifting på riktig gräsrotsnivå, som visar att det går att ha roligt utan att det kostar skjortan. Utvecklingen pekade absolut åt rätt håll för förarna också, så det syns att varven ger rutin och mod att ladda på mer.

Moa Bergström är driftingansvarig i SHRA Sundsvall nu, och vi pratade några ord med henne mellan uppgifterna som sekretariat, banchef och hjullastarförare.

Frikörningen i april blev inställd så det här blev säsongspremiär. Är du nöjd med dagen ur arrangörssynvinkel?
-Jo, dagen är jag riktigt nöjd med. Allting lirade som det skulle och jag tycker att vi löste det bra på så pass få funktionärer.

Det kom rätt bra med bilar, varierande från gräsrot till några SM-förare. Hur ser du på det?
-Det är såklart riktigt roligt med så pass många och varierande förare!

Flera av förarna hade rest en bit, från Piteå, Nordmaling, etc och tar detta som fokuserad träning snarare än en frikörning. Är det något ni pratat om internt eller med förarna om innan?
-Vi hade inte pratat något speciellt om just om avståndet och vilken nivå de såg frikörningen på, men vi var ju naturligtvis beredda på att det skulle komma de som tränar lite hårdare med tanke på att SDC:s första deltävling varit och vår är runt hörnet, så all träning och finjustering förarna kan få tar de ju till vara på!

Ja, det drar som sagt ihop sig till SDC-deltävling. Känslan inför den tävlingen?
-Känslorna inför SDC är väl både spänning och att vi är taggade! Härligt att äntligen få köra en stor tävling igen efter fjolårets uppehåll, och med tanke på nivån några av förarna visade idag så tror jag de blir en grym deltävling!

Det håller vi helt med Moa om och ser fram emot tävlingen den 5-6 juni på Sundsvall Raceway.

Text: Christer Hägglund
Foto: Christer Hägglund

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna