9.4 C
Sundsvall
söndag, september 3, 2023

Silverstone först ut med sprintracekval i Formel 1

Det blir Storbritanniens Grand Prix på Silverstone som blir först att testa det nya formatet med sprintkval.

För några dagar sedan stod det klart att formatet med sprintkval röstats igenom av alla team och att det var klart för att testa formatet på tre tävlingar under säsongen. Vilka stod dock inte klart då.

Men nu har Silverstone blivit bekräftat som det första GP:t att prova det nya formatet. Med en ändring till ett format som i korthet består av FP1 – kval till sprintrace – Sprintrace – FP3 – Gran Prix är det en ganska stor förändring i upplägget som sett förhållandevis likadant ut i ganska många år. Dock med några undantag under 2020.

Sprintracet kommer att gå över en distans om 100 km, alltså 1/3 Grand Prix-distans, vilket på Silverstone motsvarar ungefär 17 varv. Topp 3 i lördagens sprintrace kommer att få VM-poäng, med tre poäng till vinnaren, två poäng till tvåan och en poäng till trean. Detta är förhållandevis lite, då vinnaren av söndagens race får 25 poäng, med möjlighet till en bonuspoäng för snabbaste varv.

”Vi har inte sett en så stor förändring av tidtabellen skaka om i sporten på flera år och jag uppskattar de fortsatta ansträngningarna från Formel 1 och FIA för att förbättra underhållningen, som ger våra åskådare ännu mer att se fram emot i juli.” säger Stuart Pringle, VD för Silverstone till motorsportmagazine.com

De två övriga tävlingarna som kommer att ha sprintrace har inte avslöjats, men det är tidigare sagt att två kommer att vara i Europa och ett utanför Europa, och det ryktas om att Monza i Italien och Interlagos i Brasilien är de som just nu ligger närmast till hands.

Det står också klart att Kanadas GP, som tidigare nämnt som ett alternativ som den utomeuropeiska tävling som skulle prova sprintrace, ställs in och ersätts av Turkiets GP på Istanbul Park.

Text: Christer Hägglund
Foto: Lee Dyer, licensierad under Creative Commons

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna