17 C
Sundsvall
fredag, juli 5, 2024

Snart dags för Daytona Rolex 24 timmars race, svenska förare med i lineup.

Den 29:e så startar man ett av Nordamerikas största race, tävlingen körs i 24 timmar och denna tävling sliter enormt mycket, både på förare och maskin. Flera svenska förare finns med bland teamen.

29 januari så drar den 60:e upplagan av Daytona Rolex 24 hr igång. Teamen kör i klasserna Daytona Prototype international (DPi) klass, Le Mans Prototype 2 (LMP2), Le Mans Prototype 3 (LMP3), och klassen GTD PRO som gör debut, där fabriksteamen kämpar om pallplatserna. GT Daytona (GTD) som är en klass med privatägda team. Dessa ska alltså köra i 24 timmar, på en bana som kräver fokus under alla sekunder.

Undertecknad (skribenten) körde själv den virtuella versionen av Daytona Rolex 24 hr under förra helgen. Trots att detta var sim racing så behövde man hålla fokus hela tiden, slappnade du av det minsta så kom misstagen. Misstag som i virtuella världen inte ger mer än längre väntan i depån för reparationer.

Missar du fokus under det riktiga loppet, då kan det gå riktigt illa, samtidigt så är det många klasser och team som vill vara med och slåss där uppe i toppen. Alla kommer ta tillvara på samtliga chanser som kan tänkas dyka upp.

Långloppskörning är inte heller något som du gör själv, förarteamet består av tre eller fler förare. De flesta teamen i de större klasserna som DPI och GTD PRO, har oftast fyra förare som ska dela på dessa hårda 24 timmar.

När vi nu tittat i startlistorna, så hittar vi några namn som känns igen. I Chip Ganassis andra DPI bil så har vi Marcus Eriksson, en duktig Indycar-förare, han kör tillsammans med Kevin Magnussen från Danmark och förarna Earl Bamber, Alex Lynn.

I Meyer Shank Racing, Curb-Agajanian som kör en Acura ARX-05 som kommer att rattas av Oliver Jarvis, Tom Blomqvist (svensk/engelsk, son till Stig Blomqvist), Helio Castroneves och Simon Pagenaud.

Rasmus Lindh finns med i teamet Andretti Autosport som kör i LMP3 klassen. I teamet Core Autostrike så finner vi Nic Jonsson. Linus Lundqvist kör i klassen GTD för Alegra Motorsport i en Mecedes AMG GT (klassen GTD är samma som GT3)

Så det är ett gäng av våra svenska förare som kommer till start, i denna historiska upplaga av Daytona Rolex 24 hr.

Vi hoppas såklart att det går bra för alla team och förare, vi hoppas såklart att våra svenska stjärnor får synas lite extra.

Starten på själva huvudloppet är 1.30 pm ET den 29 januari, målgång sker den 30:e januari.

Text: Henrik Andersson
Bild:

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna