16 C
Sundsvall
måndag, juli 1, 2024

Tor Arne Kvia hoppar av SDS

I en pressrelease skriver Kvia: Efter omgång tre på Rudskogen Motorsenter har Kvia och hans team beslutat att inte delta i den sista omgången av serien. Kvia hamnade i ett kontroversiellt beslut där hans resultat ändrades då domarna tittade tillbaka på topp 8 när han var redo för sin topp 4 kamp.

”Jag håller med om att en one more time mot Alfred Grindberg var rättvis, men processen är något vi aldrig har bevittnat förut och förhoppningsvis aldrig igen. I vår one more time anser vi att domarna tog hänsyn till den ursprungliga striden eftersom Grindberg tappade två hjul i sin lead run men ändå fick vinsten i one more time striden. Vi kan inte spendera så här mycket pengar på att göra en så oprofessionell serie som SDS är.” Säger Kvia


Kvia är med i mästerskapstriden med endast tre poäng upp till serieledande Johan Andersson och beslutet har tagits av honom och hans team efter att ha tittat tillbaka på hela tävlingen och tagit hänsyn till de två första deltävlingarna i serien.

Max Lundgren och SDS har svarar på uttalandet från Kvia 

När bedömningen efter battlen mellan Kvia och Grindberg presenterades så var det ganska uppenbart att även den tilldömda segraren förvånades av beslutet. Kroppsspråket hos båda förarna talade tydligt att båda var förvånade över utgången. 

Under efterföljande reklampaus i sändningen uppstod frågan om hur vidare bedömningen kommit fram till rätt beslut och pga den tid som fanns att tillgå så beslutade man att gå tillbaka och granska hela battlen igen för att se om bedömarna missat något. Efter granskning framgick att det fanns tveksamheter i resultatet och frågan uppstår om det går att göra en ny bedömning av beslutet. 

I tävlingsreglerna står det att “ Bedömarnas beslut under pågående tävling går inte att överklaga eller protestera mot. “I elimineringen bedöms lead-åk mot lead-åk och chase-åk mot chase- åk.” Förenklat, en förare/team kan inte lämna in en protest mot ett beslut taget av bedömarna, hur fel det än må tyckas vara. 

Man rådfrågade därför tävlingsledningen om det fanns regelstöd för att kunna ändra beslutet och eftersom det varken rör sig om en överklagan eller protest och att resultatet inte påverkade någon annan redan körd del av stegen så beslutade tävlingsledningen att Grindberg och Kvia skulle köra sin battle igen. I reglerna fanns varken stöd eller hinder för detta. 

“Det är viktigaste är att rätt bedömning görs, och därför valde man att justera beslutet. Det är ofta man som tävlingsledare är tvungen att ta beslut som inte finns i reglerna, det är ofta så nya regler blir till.” avslutar Max


Red aktionens notering: Eftersom vi inte hade någon kommentar från SDS vid publiceringen beslutades det att återkalla artikeln tills vi hade fått en kommentar.

Text: Robban Strandberg
Bild Joel Steimer

Robban Strandberg
Robban Strandberghttps://motorsportmagasinet.se/
Fotograf och skribent som började i rallyskogarna och har arbetat mig in på banorna. Fotar primärt Drifting och Racing men försöker hinna med lite Backe och Dragracing..

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna