15 C
Sundsvall
torsdag, juli 11, 2024

WRC-serien drar till Kenya

En av årets mest omtalade deltävlingar i rally VM står nu för dörren. Det kenyanska VM-rallyt. Trots att det inte körts på nästan tjugo år så är det ett omtalat och speciellt sådant. Vem minns inte TV-sändningarna på nittiotalet med en lerig Toyota Celica med jättestora rörkonstruktioner i nosen sladda fram på grymt tuffa vägar med Kilimanjaro i bakgrunden?

Kilimanjaro Tanzania
Kilimanjaro med sin snöklädda topp

Senast tävlingen kördes i rally VM var 2002. Den vanns då av Colin Mcrae i en Ford Focus. Rallyts historia sträcker sig hela vägen till 1953 då första deltävlingen kördes.

Året tävling ser dock annorlunda ut mot tidigare år. Tidigare kunde totallängden för rallyt vara 6000km! Nu är det ett mer kompakt format som väntar förarna. Med huvudstart i Nairobi åker förarna sedan till Lake Naivasha området för resterande specialsträckor.

Kenya
Zebror i Kenya

Fredagens sträckor körs söder om Lake Naivasha inom Oserengoni Wildlife Conservancy Estate. Tre sträckor som efter service körs ytterligare en gång. Förutom storslagna omgivningar kommer säkerligen deltagarna att komma i kontakt med djurlivet.

Lördagen körs längre norrut, runt Lake Elmenteita. Även denna dag körs tre sträckor, två gånger.

Söndagen går både norr och söder om Lake Naivasha. Även här tre sträckor, två gånger. Wolf Power stage heter Hell’s Gate, smaka på den. Sträckan körs i nationalparken Hell’s Gate med mycket frodigt djurliv. Området är vulkaniskt och dess utformning bildades efter ett vulkanutbrott.

Kenya
Hell’s Gate NP, ett aktivt område

Vägarna som möter förarna här består således av stelnad lava. Undertecknad kan intyga efter att ha cyklat på dessa vägar att det kommer att gå fort! De är av safarimått-mätta riktigt släta, jämna och stenhårda.

Kenya
Hell’s Gate NP söder om Lake Naivasha

Hur kommer då bilarna se ut? Kommer de ha strålkastare på backspeglarna, snorkel och stora “bash-bars” för att flytta på djurlivet? Nej, det kommer de inte. FIA har tagit beslut att inte föra in dessa förändringar i handlingarna för teamen. Anledningen är dels kostnader, samt att arrangören kommer se till att djurlivet hålls borta, dessutom inte finns några flodkorsningar på sträckorna, vilket för brukligt förr.

Från svenskt perspektiv hejar vi fram Oliver Solberg som återigen får en chans i WRC-klassen eller Rally1. Detta efter att Pierre-Louis Loubert tar en time out och ställer sin Hyundai i20 till förfogande för den lovande ynglingen.

Hur följer man VM-rallyt från vår breddgrad då? Jo, SVT sänder fem av sträckorna live. Dessa samt sammanfattningar från respektive dag kan också ses i Red Bull TV

TV tablå Safari Rally Kenya:
Torsdag:
13:00 SS1 Super Special Kasarani (SVT1 / SVTplay)
18:00: Inför Safari Rally Kenya. (Redbull TV)

Fredag:
21:00: Summering dag 1 (Redbull TV)

Lördag:
08:00: SS9 Soysambu 1 (SVT1 / SVTplay)
13:45: SS12 Soysambu 2 (SVT2 / SVTplay)
21:00: Summering dag 2 (Redbull TV)

Söndag:
07:30: SS15 Hell´s Gate 1 (SVT1 / SVTplay)
12:00: SS18 Hell´s Gate 2 (SVT1 / SVTplay)
21:00: Summering dag 3 (Redbull TV)

Text: Mattias Laago
Foto: Mattias Laago

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna