-1 C
Sundsvall
fredag, februari 16, 2024

19-årige Hysing segrare i Åsa-Nisse Vårcup

Det var solsken över banan under påskens folkracehöjdpunkt – Åsa-Nisse Vårcup. Kvalkörningen började redan under långfredagen för att pågå under hela helgen, och den slutliga finalen avhandlades på annandag påsk.

Tävlingen arrangerades av Dala Hyrkart, och som så många andra sporter så har folkracen tvingats hitta alternativa tävlingsformer i Covid-19’s spår. Publikfritt naturligtvis, och begränsat antal förare per tävlingsheat. Men att förarna trots detta är tävlingssugna, det går inte att ta miste på.

Tre kvalheat i två omgångar, med fyra förare per heat var annandagens recept innan det var dags för finaler. Redan i femte heatet kom dagens enda rullning, signerad av Magnus ’Wesse’ Westman, annars överlag fartfylld men intensiv körning av samtliga.

Arkivbild, Foto: Erika Näsberg, Timrå MK, Stenrike Raceway
Arkivbild. Foto: Erika Näsberg

Finalerna var uppdelade från E-A, med två uppflyttningar per final. Vidare från E-final till D var Joakim Granvik och Micke ’Ludde’ Hed, ’Ludde’ gick även vidare från C-finalen, då tillsammans med Henke Karlsson. Även Karlsson avancerade ytterligare en final, tillsammans med Magnus ’Vesse’ Vestman tog han sig till B-final, men där tog det stopp. Albin Hysing tillsammans med ’Vesse’ drog de längsta stråna i den omgången, och var därmed klara för A-final.

Uppställningen i A-finalen bestod då av Albin Hysing, Markus Karlsson, Jonas Johansson och Magnus ’Vesse’ Westman. Hysing var snabbast i starten och gick upp i ledning direkt. Trots en hel del uppvakning från de rutinerade konkurrenterna kunde han hålla sin ledning genom hela finalen och gick därmed ut som slutlig vinnare av Åsa-Nisse Vårcup 2021.

Arkivbild. Foto: Erika Näsberg

Stort grattis Albin! För de som inte känner till dig, vem är du?

– Tack! Jag är 19 år, inne på mitt femte år inom folkracen. Jag bor i Borlänge, men har SMK Dala Falun som hemmaklubb.

Du hade en hel del tuff konkurrens i helgen! Hur känns det att ha gått segrande ur tävlingen?

– Konkurrensen var nog det hårdaste jag varit med om någonsin! Jag hade en hyfsat obeprövad bil så jag var orolig om den ens skulle hålla ihop under kvaldagen. Men den höll och jag gick vidare då. Så på finaldagen med alla grymma förare så hade jag inga förväntningar alls, så det kändes ganska overkligt när jag passerade mållinjen som etta! Men jag var nervös under hela finalen då jag hade Markus Karlsson i backspegeln hela tiden, han var min förhandsfavorit till att vinna hela skiten!

Du nämnde i segerintervjun med dt.se att du testar ett nytt koncept med bilen, en V6-motor?

– Precis. Allt började egentligen med att jag hade sett andra som hade likadana motorer i oplar och åkte riktigt fort med dem, så en sån ville jag också ha! Då råkade jag ramla över en Omega med v6 motor i grannbyn som hade rasat kamremmen så alla ventiler var krokiga. Jag bytte dem men då när den väl startade så fanns det inget oljetryck för jag hade byggt oljetråget fel så då rasade ett vevlager, bytte dem men det rasade efter ett varv igen. Då blev jag lite sur så då stod bilen i ett år tills min farbror tyckte att det var dags att fixa den och spöa dem på Åsa-Nisse cupen med en v6a så då blev det en ny motor och på det spåret är vi!

Då kan man säga att det var tack vare farbror du fick en sån bra helg då!

– Man kan säga att det är tack vara farbror Tommy som helgen blev så fantastiskt!

Bilbyggandet då. Bygger du själv eller har du hjälp?

– Jag bygger mina bilar själv, just denna motor blev väldigt ombyggd då motorn kommer från en bakhjulsdriven bil och skulle i en framhjulsdriven bil. Oftast har jag farfar med i garaget som är väldigt bra att bolla idéer med när det blir lite mer komplicerade saker som detta, vi slår våra huvuden ihop helt enkelt.

Är det ett koncept du kommer jobba vidare på framöver?

– Detta är absolut ett koncept som jag tänker jobba vidare på. Enda problemet är att man är lite tvåa på bollen och oplar med v6 motorer börjar bli ganska svåra att få tag på. Men dyker det upp en till motor så kan ni räkna med att den åker ner i en Ascona C och rejsas med i folkrace!

Hur går tankarna kring sommaren som kommer?

– Förhoppningen är väl att det blir lite tävlingar under sommaren. Hjelm har dragit ihop en cup som består av flera kvaltävlingar runt om i landet och sedan en finaltävling med de bästa från alla kvaltävlingarna. Det tycker jag låter som ett roligt upplägg! Så jag ska försöka att vara med där och kanske vara i vägen för någon! Men vi får se hur det blir med alla restriktioner som finns i nuläget men man kan alltid hoppas.

Därmed riktar vi ytterligare ett stort grattis till Albin Hysing, den 19-årige vinnaren av Åsa-Nisse Vårcup 2021, och tackar för din medverkan i MotorsportMagasinet.                     

Arkivbild. Foto: Erika Näsberg

Slutställning A-Final, Åsa-Nisse Vårcup 2021

1. Albin Hysing
2. Markus Karlsson
3. Magnus Westman
4. Jonas Johansson

Text: Erika Näsberg
Foto:
Erika Näsberg

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna