14 C
Sundsvall
torsdag, juni 13, 2024

Allmänna arvsfonden viktig del i Sundsvalls nya kartingbana.

Foto: Hans Eriksson

Sverige kommer få en ny kartingbana under året. Den byggs i Sundsvall. Det står klart efter det att klubben SHRA Sundsvall fått besked om de sista bidragsbitarna när Allmänna arvsfonden sa ja till deras ansökan. 

Redan för ett antal år sedan diskuterades planer om att bygga en kartingbana vid Sundsvall Raceway. Den gången rann planerna ut i sanden. Men när Christer Brolin efter några års frånvaro från föreningen kom tillbaka in i styrelsen lyftes frågan på nytt. Utrymmena finns på anläggningen som redan idag huserar dragracing och drifting.

– Ja, hösten 2019 tog vi med oss lite kartingfolk och tittade på området som vi tänkt oss för banan och det var bara positiva tongångar, säger Christer Brolin, som nu sitter i kartingsektionen i SHRA Sundsvall.

En bra plats är en början. Men att bygga en kartingbana kostar pengar. Föreningen med Christer Brolin i spetsen tog kontakt med RF SISU i Sundsvall och fick där god hjälp med att söka lite olika bidrag från kommunen och Länsstyrelsen under senhösten och vintern 2019. Men det var ett tips om hur skidföreningen i Matfors finansierade sitt klubbhus som ledde fram till Allmänna arvsfonden.

– Jag pratade med skidföreningen och fick höra hur de gjort med sin ansökan. Sen satte vi en egen budget för vårt projekt och skickade i augusti 2020 in en ansökan. Den kom sen i retur med lite punkter som de inte kunde godkänna så vi justerade lite och skickade in på nytt, berättar Brolin.

Foto: Hans Eriksson

I februari kom så det glädjande beslutet. Ansökan hade beviljats med 1,67 miljoner i bidrag för en ny kartingbana i Sundsvall.

-Det kom ett grattis och beslut om utbetalningarna som sker i två etapper. Med samtliga bidrag har vi nu runt 2,6 miljoner till byggnationen av banan, säger Brolin.

En kartingbana i Sundsvall blir ett nytt kapitel för både föreningen och för staden. Närmsta kartingbana finns idag i Örnsköldsvik, 14 mil från Sundsvall.

– Det här betyder jättemycket. Vi märker det redan nu. Det finns ett intresse. Både från befintliga kartingåkare som kommit till vår klubb, men vi har även fått förfrågningar från personer som undrar när det är klart för de funderar på att köpa en kart för motionskörning, så det här är redan ett jättelyft och det kommer bli ännu mer, säger Brolin och fortsätter.

– Vi kommer även att ha karting för personer med funktionsnedsättning och där har vi redan etablerat bra kontakter med kultur-och fritidsförvaltningen som idag reser till Hudiksvall flera gånger om året för att personer med funktionsnedsättning ska kunna få uppleva karting, nu kommer de kunna vara hos oss och vi för samtal med flera kommuner runt omkring som kommer kunna använda vår bana för samma ändamål och det känns riktigt bra, avslutar Christer Brolin.

Arbetet är nu i startgroparna och i september ska banan stå klar och en inbjudningstävling är planerad som invigningsevent på banan som ska bli cirka 1100 meter och som kommer hålla nationell klass.

SM i dragracing och SM i drifting körs redan på Sundsvalls Raceway. Kanske blir det ett SM i karting där i framtiden. Från september 2021 kommer i alla fall möjligheten att finnas när Sveriges nyaste kartingbana står klar.

Text: SBF.se
Foto: Hans Eriksson

Robban Strandberg
Robban Strandberghttps://motorsportmagasinet.se/
Fotograf och skribent som började i rallyskogarna och har arbetat mig in på banorna. Fotar primärt Drifting och Racing men försöker hinna med lite Backe och Dragracing..

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna