13 C
Sundsvall
måndag, juni 17, 2024

Andreas Staberg: “Yttertröskel formad som Finland”

Andreas Staberg är alltid en förare som du inte kan räkna bort, har kör stabilt och har en förmåga att snabbt få till bra linjer.

En sak som man kanske har svårt att tro, när man ser på resultaten av Andreas säsong i SM. Att detta är hans första säsong i Drifting SM. Men det är faktiskt så, nu är Andreas ingen nybörjare alls, han har hållt på länge men aldrig riktigt vara med och tävlat på denna nivå.

Tanken var att han skulle ha varit med redan 2020, men det satte pandemin stopp för, då hela sm serien ställdes in. Men vilken första säsong, Andreas låg på en delad andra plats med Mikael Johansson.

Det gick bra på finalen, men tyvärr så åkte Andreas ut i Topp 8 mot just Mikael. Men Andreas blir trea i sin första Gatebil Swedish Drift Championship, en serie som har varit väldigt jämn och konkurranskraftig.

Vi tog kontakt med Andreas och kolla läget med han efter finalen.

Hur gick tankarna inför finalen?
– Spänningen och nervositeten steg mer och mer ju närmare tävlingen vi kom. Det stod ju ändå en pallplats I slutet av säsongen på spel! Men iom det så var jag tvungen att fånga mitt lugn någonstans, så jag och mitt fina team såg till så att allt mekaniskt skulle klara av en hård helg i Linköping. Detta lyckades vi bra med såhär i efterhand också!

Gjorde du något speciellt med bilen inför?
– Vi lagade det som var trasigt och såg bara till att allt var bra.

Hur var känslan efter kvalet?
– Kvalet var ganska svårt tycker jag. Träningen och linjen kändes bra hela dagen på träningen men på kvällen när mörkret kom så tyckte jag att initieringen kändes svår. Så jag missade första zonen i bägge mina åk. Men i åk 2 när jag insåg att jag skulle missa den så slog jag i en högre växel och bara gav benet! Detta samt att jag lyckades hålla en bra linje och aggressivitet i körningen resten av banan gav mig en nionde plats. Denna plats var jag förbannad över hela kvällen, skulle ju kvala högre var tanken.

Vad hände när du stötte ihop med Bengtsson, gick mycket sönder då?
– Sista träningen innan stegen snurrade Bengtsson framför mig på den snabbaste delen av banan och detta resulterade i en smälld förarruta, en dörr tryckt ända in i bursträvan och en yttertröskel formad som Finland. Som tur var hade jag Andreas Gustavsson med mig som extra mekaniker denna helg och han for som en pil 9 mil för att hämta en dörr från hans egen tävlingsbil.

– Under tiden fixa övriga teamet Patrik, Erika, Emanuel, Moa, Maria, Martin och Alva skadorna på bilen. Så när dörren levererades 1.5h senare såg det inte ut som något hänt förutom fel färg på dörren. Sjukt bra jobbat! Jag trodde att min helg var över där! Men där och då insåg jag varför vårat team 2 kvällar innan hade vunnit pris för Bästa Team, det var precis det dom bevisade för allihop där!

Vad händer under närmast framtiden?
– Siktar på att få köra mera bil. Siktet är såklart inställt på att prestera bättre än denna sommar i framtiden, men vi är väldigt stolta över våran prestation i vårat första SM år!

Tankar kring nästa säsong?
– Det finns endel intressanta vägar att välja mellan, så detta får helt enkelt tiden utvisa!

Stort tack till mitt team, min familj och alla företag som väljer att stötta mig! Tusen tack! Utan er ingen framtid!

Text & Bild: Henrik Andersson

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna