19 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

Åter till STCC för V8-mästaren Strandberg

Efter att ha vunnit V8 Thunder Cars i två säsonger i rad återvänder Dennis Strandberg till STCC i år. Vi har känt Dennis på pulsen inför säsongsstart.

Berätta vem Dennis Strandberg är!
-Dennis Strandberg är en 28-årig tvåbarnspappa med sin sambo Felicia där det mesta kretsar kring bilar och racing..

När kom bil intresset och vad började du köra?
-Motorintresset föddes jag in i. Mina två första månader i livet spenderade jag på farsans mage då han spräckt bäckenfoten i en sidvagnsmotocrosskrasch. Farsan körde sidvagnscross i över 20 år så det har blivit besök till en hel del crossbanor runt om i hela Europa. Jag själv började med cross 1999 och testade även på sidvagnsmotocross med min lillebror Max ett tag. Men 2006 gick vi över till asfalt och gokart där farfar var en stor faktor till det. Farfar Lars Erik var med och startade Göteborgs Karting Klubb – Team 13 i mitten på 60-talet. Så gokart blev det i 6 år med blandade resultat som bäst femma i Kz2 SM 2012.

Vilka klasser och typer av racing har du kört?
-Racing har jag i stort sett kört de mesta, började 2013 i Ginetta gt5 Challenge i Sverige där jag vann serien. Tog steget över till Gt5 Challenge i England till 2014 och blev trea. 2015 körde jag hela säsongen i British GT i en Aston Martin Vantage Gt4 där vi blev tvåa i Silver Cup. 2016 testade jag vingarna minst sagt och körde : VW Cup, VAG Trophy, LMP3, TCR Germany, Ginetta G20, BTCC tire test, VW FunCup. Jag körde alltså mina första varv i en framhjulsdriven bil 2016 och gjorde bra ifrån mig. Ett par segrar och pallplatser som gav mersmak!. Rundade av säsongen 2016 med två andra platser i ett inhopp i TCR Germany efter en kamp med mästerskapsvinnaren Josh Files!

Till säsongen 2017 slog jag ihop det med Lestrup Racing Team och körde STCC, blev utlånad till ett inhopp i BTCC samma säsong. Bästa resultat var en 4e plats på solvalla! 2018 gjorde jag en ny satsning i England i VW cup. Budgeten räckte till de tre första racen i hopp om att kunna skramla ihop resten på bra resultat. Jag dominerade premiären och körde en fjärde helg för ett annat team och bil där jag lyckades ta en vinst för dom också. Dessvärre var det ingen som klev in och backade med stålar till att fortsätta så i mästerskapsledning fick vi bryta vårt försök. Året där på 2019 blev ett sabbatsår från racing med bara en start i Ginetta gt5 Challenge Sverige. Mer aktivitet på familjesidan då vi fick vår son. 2020-2021 körde jag som bekant V8 Thunder Cars och vann serien båda åren efter att vi startat eget team!

Vad är din starkaste sida både utanför banan och på banan?
-Mina starkaste sida på banan är väl att jag är väldigt anpassningsbar. Bilen behöver inte vara perfekt för att jag ska kunna prestera. Utanför banan får du fråga min sambo haha!

Du kliver nu upp i STCC igen, vem består ditt team av, och vad tror du största skillnaden kommer vara jämfört med att köra för ett större team?
-Team Strandberg by Snake Pit Garage kommer att bestå av mig, Tobbe Karlsson som Team chef, farsan som däckgubbe, två mekar Henrik & Tom. Sedan kommer även Felicia och barnen vara med, farmor & farfar missar inte heller ett race i första taget! Största skillnaden kommer väl vara budget. Vi kommer att köra med en väldigt låg budget tyvärr som vi får göra det bästa av. Sen saknar vi tidigare erfarenhet av det här som team vilket vi får jobba oss in i.

Hur har du gjort för att få sätestid under vintern?
-Jag har inte gjort allt för mycket tyvärr, kört lite “simulator” bara.

Vad är målet med säsongen?
-Målet är klar – vi ska vinna Däckteam Trophy!

Hur ser du på framtiden med elbilsracing och e-TCR?
-Det är ju absolut framtiden och tror att det kan bli riktigt fränt, hade varit coolt med stadsrace!

Vad är ditt bästa minne inom motorsporten?
-Oh, bästa minne vet jag inte men det första som kom upp i huvudet är 2014 i Ginetta Gt5 Challenge UK på Spa-francorchamps jag vann race 1 lights to flag. Race 2 lyckades jag vinna efter lite batalj, dock stod bara lillebror och min dåvarande tjej och klappade när dom spelade Sveriges nationalsång… Visade sig att farfar fått stroke mitt under racet och alla var där. En jäkla tur att det fanns sjukvårdare på plats som tog hand om honom och tog honom till sjukhus och allting gick bra. Men race 3 gick jag också och vann, den vann jag för farfar! Som krydda på moset satte jag och min dåvarande oss i en bil. Jag sträckkörde till Falkenberg Motorbana över natten för att delta i Ginetta Gt5 Challenge Sverige. Tog pole och vann båda racen där också. Det är en sån helg man inte glömmer i första taget.

Text: Oscar Malmlund
Foto: Oscar Malmlund

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna