16 C
Sundsvall
torsdag, juli 11, 2024

Connor Shannahan överst på pallen i Greinbach, Österrike

Söndagen på DMEC är reserverad för lite justeringsträning och elimineringar, vi har fått sett topp 32 och topp 16 räknas ner till topp 8 samt topp 4, för att sen avslutas med de avgörande battles för pallplatserna.

Det var en rejält vass helg vi fick bevittna. Vädret var kanon under hela helgen i Greinbach, med en temperatur på runt 27 grader under söndagen.

Den inledande topp 32:an var stundtals stökig och det var många annorlunda domslut, men vi fick också se att klyftan mellan förarna har minskat drastiskt. 2021 så var Piotr Wieceks bil snabbast (och rejält mycket snabbare) men i årets säsong så har i princip alla lärt sig och alla i fältet är väldigt nära.

Innan vi börjar med resultaten, så kollar vi våra svenska hjältars insatser. Ledordet för deras helg är wow! nice! men vad hände nudå? men för f**?

Jag ska först säga att det är inte våra förare som har gjort några fel, det är materialet som återigen har svikit dem med massor av otur för att salta såren mer. Kvalet var som en dröm för alla våra svenska förare, som verkligen visade att de kan och har kapaciteten att hålla sig uppe bland europaeliten. Sen kommer söndagen och under den inledande förmiddagsträningen inför topp 32, så går Victor Joensuus bil sönder, och han blir bogserad på lastbilsflak in i depån med skador som teamet inte hinner reparera innan start och tvingas bryta. Linus Joensuu får också han problem med bilens motorstyrning och kan inte fortsätta. Så Driftbrothers Sweden blir tvingade kasta in handuken för denna helg. Bröderna Victor och Linus visade under kvalet att farten och körning sitter och de gjorde båda ett starkt kval, så synd att de inte fick chansen att visa mer.

Joakim Andersson gjorde ett starkt kval och tog sig vidare till topp 32, men under sin battle så händer det något i sin chase som stänger ner bilen, så han åker ut i topp 32.

Christian Erlandsson fick problem under träningen också med växellådan, men efter en bra insats av teamet så kommer han ut till sin topp 32 battle. Där skadas hans fälg under sin chase, så han får inte fortsätta och tvingas bryta och förlorar sin battle.

Pontus Hartman hamnar i röken och ser inte att linjen tar han utanför banan i sin chase och därmed så är han i stort underläge inför sin lead – en lead som Adam Zalewski sätter bra och Pontus förlorar sin battle.

Felix Lindvall vinner sin battle i topp 32 efter att bedömarna har sett att felen orsakades av Henri Haanpää. Så Felix går vidare till topp 16, där han möter Piotr Wiecek. Felix gör en bra battle och lyckas pressa Piotr till en one more time. I den andra battlen kör Felix återigen på toppen av sin förmåga, men det är inte tillräckligt att knuffa ut Piotr som verkligen känns stark på denna bana.

Våra hjältar har dock verkligen gett Europaserien en fingervisning om att vi har vassa förare som klart platsar bland eliten, jag bugar mig djupt för Era insater. Nu vill jag se att materialet i bilarna håller bättre i nästa deltävling. Håller bilarna så är vi med bra!

Resten av resultaten då? Topp 4 blev till slut Piotr Wiecek, Tor Arne Kvia, Connor Shannahan, Adam Zalewski.

Piotr vann sin battle mot Tor Arne när Tor Arnes bil stänger av i hans chase vi fick höra att hans gasvajer gick av under sin chase, denna battle var jämn och det såg ut som att Tor Arne hade fördel mot Piotr. Men Piotr tar sig vidare till finalen och Connor Shannahan vann sin battle mot Adam som får fightas mot Tor Arne.

Fighten mot tredje platsen blev ingen fight då Tor Arne Kvia hinner inte reparera sin bil och tvingas bryta. Så Adam Zalewski tar tredje plats och Tor Arne blir fyra.

Finalen då, vilken fight det blev. Connor Shannahan mötte Piotr Wiecek som inte såg stabil ut under sin topp 4 battle. Bilarna drog iväg och det blev Connor Shannahan som vann över den regerande mästare och vann med liten marginal då bägge gjorde en del misstag i en riktigt jämn fight.

Resultaten:

1 Conor Shanahan
2 Piotr Wiecek
3 Adam Zalewski
4 Tor Arne Kvia
5 James Deane
6 Diogo Correia
7 Jack Shanahan
8 Alex Holovnia
9 Benediktas Cirba
10 Felix Lindvall
11 Ørjan Nilsen
12 Yaroslav Tresh
13 Jakub Przygonski
14 Nodo Kodua
15 Stavros Grillis
16 Lauri Heinonen
17 Duane McKeever
18 Max Heidrich
19 Joakim Andersson
20 Pawel Korpulinski
21 Marco Zakuril
22 Victor Joensuu
23 Juha Rintanen
24 Henri Haanpää
25 Kevin Piskolty
26 Oliver Randalu
27 Calin Ciortan
28 Pontus Hartman
29 Clemens Kauderer
30 Christan Erlandsson
31 Linus Joensuu
32 Manuel Vacca

Nästa deltävling är om två veckor på Drivecenter Arena i Fällfors, den blir intressant och nervkittlande. Det är en bana som är ny för DMEC men också för våra svenska förare, det är en bana som är ny och rykten säger att den är snabb.

Text: Henrik Andersson
Bilder: Dennis Flink

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna