12 C
Sundsvall
onsdag, juli 3, 2024

Deane kvaletta, alla sex svenskar till elimineringen i DMEC.

Under lördagseftermiddagen kördes kvalet i deltävling 2 i årets Drift Masters European Championship och det var ett kval som blev rekordbra för svensk del.

Jocke Andersson var först ut av svenskarna, och han sparade verkligen inte på krutet. 89 poäng på tavlan och ledning under en ganska stor del av första kvalomgången. Pontus Hartman visade sig för första gången på DMEC-gridden och med 74 poäng i premiäråket måste Pontus vara ganska nöjd. Victor var först till start av Driftbrothers Sweden-bröderna Joensuu och kom efter ett mycket fint åk inte långt efter Jocke med 83 poäng. Brodern Linus halkade lite utanför banan vid den tredje ytterzonen, krängde av däcket vilket ledde till en snurrning. Bra ladd av Linus fram dit, så gott hopp om andra åket.

Felix Lindvall gjorde bra ifrån sig på PS Racing Center förra året och visar även i år att det är bana han trivs på. 86 poäng efter ett mycket fint åk, och kommentarerna från David Egan i kommentatorshytten måste värma Felix: “En bra dag när allting stämmer är det här en kille som kan vinna eventet”. För Christian Erlandsson fortsätter det att krångla. Något gjorde att han tappade kraften i bilen nedför backen vid andra ytterzonen och understyrde ut på gräset. Inga synliga skador på bilen, men stor press på Christian inför andra åket. Christian och teamet hade under dagen innan kvalet kört av en styrled, fått byta en styrväxel och laga framvagnsbalken. Inte den bästa uppladdningen.

Jocke Anderssons ledning stod sig till en annan nordbo tog sig ut på banan, Tor Arne Kvia. Kvia, som många minns från fjolåret när han körde ett helt kvalåk med motorhuven liggande över framrutan, körde ett riktigt fint åk med massor av comittment, som gav hela 95 poäng.

I andra omgången körde Jocke Andersson med väldigt stort självförtroende och la ytterligare en riktigt fin repa till resultatlistan. Tyvärr ingen ökning utan 87 poäng, vilket kan ses som lite märkligt då det kändes som ett åk med 90+. En mycket fin tionde plats för Jocke i alla fall. Nordcyprioten Enver Haskasap fick en rejäl brasa baktill i bilen under första åket och trots att teamet

Victor Joensuus andra åk blev inte lika bra och följsamt som det första, där en växling såg problematisk ut. 70 poäng och ingen förbättring för Victor, men 83 från första gav en 17:e plats. Hartman fick inte till en riktigt lika bra andra repa och fick 71 poäng. Första åkets poäng räckte till en 28:e plats. Linus var till synes påverkad av missen i första åket, och fick använda handbromsen på ett sätt som inte är optimalt efter ytterzon tre. Åket slutade med 70 poäng, vilket är ett helt ok resultat som räckte till för att ta den näst sista platsen i stegen.

Felix Lindvall körde andra åket med gott självförtroende, men försökte kanske lite väl hårt och träffade inte alla zoner perfekt. Det blev dock en höjning med en poäng, till 87 poäng och ett riktigt fint kval av Felix och en fjortonde plats. Trycket var hårt på Christian Erlandsson, som stod emot det och gjorde ett fint andra åk efter nollan i första. Missade några zoner lite, men slutade med 73 poäng och en 30:e plats.

Svenskbekantingen Pawel Korpulinski trivs i sitt nya Nissan-chassi och körde två fina kvalåk med 82 respektive 88 poäng som räckte till en tolfte plats.

I toppstriden stod det till slut mellan det gamla vanliga gänget. Kvaletta James Deane med 96 poäng, före Tor Arne Kvia med 95 poäng. Piotr Wiecek höjde sig med en poäng i andra åket, vilket gav honom tredjeplatsen före kvalets utroptsecken Diego Correia.

Kvallistan, med reservation för fel:

Kvalplac Namn Poäng
1 James Deane 96
2 Tor Arne Kvia 95
3 Piotr Wiecek 92
4 Diogo Correia 92
5 Adam Zalewski 91
6 Duane McKeever 91
7 Max Heidrich 91
8 Conor Shanahan 90
9 Benediktas Cirba 90
10 Joakim Andersson 89
11 Jack Shanahan 89
12 Pawel Korpulinski 88
13 Marco Zakuril 88
14 Felix Lindvall 87
15 Ørjan Nilsen 87
16 Yaroslav Tresh 86
17 Victor Joensuu 83
18 Juha Rintanen 82
19 Henri Haanpää 82
20 Jakub Przygonski 82
21 Nodo Kodua 79
22 Kevin Piskolty 79
23 Stavros Grillis 77
24 Oliver Randalu 76
25 Calin Ciortan 76
26 Alex Holovnia 75
27 Lauri Heinonen 75
28 Pontus Hartman 74
29 Clemens Kauderer 73
30 Christan Erlandsson 73
31 Linus Joensuu, 70
32 Manuel Vacca 68

Text: Christer Hägglund
Foto: Dennis Flink

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna