11 C
Sundsvall
torsdag, juni 13, 2024

Deltävling 2 i Asfalt-SM rally avgjord

Den 19:onde juni avgjordes andra deltävlingen i Asfalts-SM. Här kanske några reagerar. Kan man tävla om SM-tecken i asfaltssprint?

Ja, inför säsongen 2021 så tog den nya promotorn Svenska Rallymästerskapen AB beslutet att utöka SM-serierna. Vid sidan av de traditionella tävlingarna så finns det möjlighet att tävla om SM-tecken i sprint form på grus och på asfalt.

På företaget Drive VXO arena i Uråsa genomfördes den andra deltävlingen i asfaltssprint-SM. Det skulle varit den fjärde deltävlingen men på grund av läget i Sverige så har två deltävlingar tvingats att ställa in.

Andreas Sigfridsson, del av arrangörskommitén berättar om anläggningen:
“Flygfältet byggdes i slutet av 50-talet som 16/34 och var 2260 meter långt, var en attack och spaningsbas men möjlighet och ta emot jaktplan, även Växjö flygplats var här till 1975 då det byggdes en ny norr om Växjö. Numera är det företaget Drive VXO som bedriver riskutbildning och event på norra delen, bla. rallytest och rallymedåkning finns det möjligheter till. Södra delen är det Träfrakt som har och det är även de som äger hela fältet, så det blev en del snurrande runt flishögar för de tävlande.

Tävlingens upplägg var två specialsträckor som kördes på området. Dessa kördes två gånger vardera och totallängden blev 22km.

Andreas fortsätter:
“Sprint rally behövs som läget är nu och även bra med SM status då det är tävlingar som tar mindre tid och till lägre kostnader för utövarna. Sedan behöver det komma igång riktiga asfalt tävlingar i Sverige nu.”

Både nationellt klassade bilar och internationellt klassade är godkända inom SM, likaså grupp F. En instegsklass inom svenskt rallytävlande.

Med ett starkt startfält i alla klasser, stod till slut P-G Andersson som totalvinnare.
I sin pressrelese berättar han följande:
“Det var fantastiskt kul! Jag är så jäkla tacksam att GN Motorsport lät mig komma hit och köra lite rally igen. Jag som hade tänkt lägga av! Stort tack för det. Och det var en kul fight med Adielsson och känns så gött att kamma hem segern”

Tävlingens kanske grymmaste bil framförde Anders Carlsson från Borås. En Audi Sportquattro Grupp B, dock var det endast VIP-körning med denna.

Text: Mattias Laago
Foto: Joel Carlsson, JC rallypics

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna