1 C
Sundsvall
onsdag, april 10, 2024

Det var fullt ös från starten i GT4 Scandinavia.

Första deltävlingen får säsongen, det var vad som stod på schemat för förarna i GT4 Scandinavia. Precis som väntat så var det fullt ös från första start

På en välpreppad bana i Skellefteå, där visade Drivecenter Arena sig på sin bästa sida med ett väder som ändå får anses vara helt ok, ett varierande väder är ju bra för att bjuda in till jämnare racing då de olika underlagen sätter förarna på prov. Vad som alltid gäller oavsett, så var det hård och ibland tuff körning med minimala marginaler. De som gjorde minst med misstag får såklart lite fördelar jämfört med de som har oturen att dra på sig kostsamma misstag, om än små.

Hur gick det då? Race 1:
PRO/AM
1:a Joakim Walde / Victor Bouveng
2:a Erik Beherns / Daniel Roos
3:a Hans Holmlund / Emil Skärås

AM/AM
1: Håkan Ricknäs / Calle Ward
2: Kjelle Lejonkrans / Patrik Skoog

Första varven var det en intensiv kamp mellan de fyra första, som låg tätt med bara sekunden mellan dem. Daniel Roos gjorde ett rejäl ryck precis innan depåstoppen.

Efter depåstoppen var rangordning densamma med Alfab etta, Toytoa Gazoo Sweden tvåa, J-Tech trea och Lestrup Racing fyra. Joakim Walde satte direkt press på Poker Wallenberg och efter att ha växlat positioner, så var Poker Wallenberg för snabb på gasen ut ur kurva ett och snurrade av banan och fastnade. Det blev gulflagg och Safety Car som då gjorde att fältet samlades ihop, och de sista tio minuterna blev därför en riktig batalj.

Hans Holmlund (Toyota) gjorde ett försök efter långa bakrakan på Erik Behrens i ledning, men i utgången tappade de fart och då passade Joakim Walde på att ta sig om och upp i topp. Topp fyra hade sedan en rejäl batalj. En batalj där Calle Ward lyckades då ta sig om Joakim Walde upp första på plats.

Race två var inte sämre, när det kom till jämna varvtider där många var med och fightades om placeringarna. Snabbast varvtid tog Magnus Gustavsen som även slog varvrekord med tiden 1.53.494. Det tidigare rekordet var 1.53.603 och sattes av Roos/Behrens 2019. Efter Gustavsen skiljde det 76 hundradelar mellan Alfab, Toyota och Lestrups snabbaste varv.

För Fredrik Ros och Mats Ek Tidstrand (Eken Motorsport) slutade racet redan efter elva varv. Något gick sönder med generatorn och blev då orsaken till dagens tråkiga slut för dem.

Håkan Ricknäs och Calle Ward bestraffades med en stop & go, efter att ha varit fyra tiondelar för snabba i samband med depåstoppet och dem slutade tvåa i AM/AM-klassen.

Emil Skärås fick se sin ledning minska varv efter varv, då Daniel Roos närmade sig. Men varven räckte inte till för att göra ett försök till att ta sig förbi till ledningen, utan Emil stod tillsammans med Hans Holmlund som segrare.

Resultat:
PRO/AM
1. Toyota Gazoo Racing Sweden
2. Alfab Racing
3. Lestrup Racing Team
4. J-Tech

AM/AM
1. Race Team Gelleråsen
2. RMS

Nu ser vi fram emot nästa race, kommer det bli lika hårt och jämnt. Kommer vi få se andra team ta sig upp på pallplatser? Svaren får vi på Gelleråsen den 21-22 augusti. Gelleråsen är hemmabana för Raceteam Gelleråsen med Gustav Bard / Patrik Skoog som förare, detta team tror vi kan ta bra med mark på konkurrenterna.

Text: Henrik Andersson
Bilder: GT4 Scandinavia

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna