3 C
Sundsvall
måndag, april 8, 2024

DMEC-finalen i Tblisi är inställd!

Drift Masters European Championship meddelade igår kväll att den tänkta finalen i Tblisi i Georgien är inställd.

Ända sedan nyheten släpptes att finalen i årets mästerskap skulle köras i den före detta sovjetrepubliken har vissa kritiska röster hörts. Dock har mycket av fokuset i försnacket varit positivt och legat på att tävlingen verkligen skulle bli något att minnas, då den skulle köras inne i de centrala delarna av huvudstaden Tblisi. En riktig stadstävling således.

Det kritikerna tog upp som möjliga problem var främst säkerhetsläget i regionen. Ska man ta sig landvägen från norra Europa till Georgien så är länder som Belarus och Ukraina svåra att undvika. I Belarus är det vanligt med protester mot diktatorn, protester som slås ned med våld, och Ukraina ligger fortfarande i krig med Ryssland, ett krig som utkämpas i Donbass-regionen.

Nu har beskedet alltså kommit att man ställer in deltävlingen och att säsongen därmed är över. Skälet som anges som huvudskäl är att Covid-19 just nu nåt en peak i Georgien, vilket placerat landet på den röda listan. Detta skulle i sin tur leda till att de flesta tävlande från andra länder skulle behöva sätta sig i karantän vid hemkomsten efter tävlingen. Man uppskattar att tävlingen, samt resor till och från skulle röra sig om ca tre veckor. Detta tillsammans med en tvåveckors karantän skulle helt enkelt bli ekonomiskt ogenomförbart för många tävlande.

Lite tur i sammanhanget är att Piotr Wiecek kröntes till mästare redan efter deltävling 4 i Riga, så man tar inte ifrån någon av hans konkurrenter chansen att få lyfta mästerskapsbucklan.

För driftingpubliken och för oss i media som inte hade möjligheten att se deltävlingen på plats så är det såklart jättesynd att vi går miste om det som helt säkert hade blivit en jättehäftig tävling. Men inget får äventyra de tävlandes säkerhet, så beslutet som sådant är rätt. Skulle det hända några av de tävlande något skulle det, förutom för de drabbade personligen, bli ett hårt slag mot serien och kanske göra det omöjligt att driva den vidare.

Nu laddar vi för ett DMEC 2022 som inte störs av pandemin och hoppas på minst en deltävling i norra Europa!

Text: Christer Hägglund
Foto: Christer Hägglund

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna