18 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

Drift Masters avgörs i helgen inför 53 000 i publiken.

Nu till helgen ska Drift Masters European Championship avgöras. Detta inför den största publiken inom sportens historia. Vi tar en kik på säsongen som lett fram till helgens tävling.

Vi tar oss igenom deltävlingarna lite snabbt innan vi sätter tänderna i finalens spektakel. Allt började på Mondello Park i maj. De rutinerade förarna mötte nykomlingarna i serien på den smaragdgröna ön Irland. Titelförsvararen Piotr Wiecek visade att han ville ha mer mästerskapstecken med sig hem till Polen och knep förstaplatsen före Lauri Heinonen och wild cardet Duane McKeever. Lauri hade inför säsongen monterat en kompressor på sin Nascar-motor vilket verkligen satte fart på finländaren.

Till Sverige drog serien härnäst. Fällfors stod återigen som arrangör för en deltävling i serien. Efter en hård deltävling började toppen utforma sig i den lågt stående sommarsolen. Bland annat så försvann Piotr tidigt ur tävlingen och spänningen ökade ytterligare. En ny vinnare stod överst på pallen i form av veteranen Juha Rintanen som debuterade en ny bil för säsongen, en Toyota GR86. Efter honom på pallen stod Duane McKeever som tack vare support från fansen fick ihop en budget för att köra en hel säsong. På tredje plats kom legenden Naoki Nakamura som visade att han kunde ställa om sin körstil för att passa den europeiska driftingen.

Tredje deltävlingen var ett stenkast bort på andra sidan östersjön. På finska nöjesfältet Power Park skulle giganterna återigen mötas. De skulle tackla en ny och mycket teknisk bana. De finska förarnas publiksupport var något i hästväg med alla tillresta finländare på läktarna.

I finalen avgjordes en riktigt brödra fight. Conor och Jack Shanahan möttes, där Conor slog storebror och fick kliva högst upp på pallen. Pallen avslutades med portugisen Diogo Correia som drog till med en av karriärens bästa körningar.

Vidare söderut på samma sida östersjön var fjärde deltävlingen. Det behövs inte skrivas så mycket om den legendariska banan Bikerneiki i Riga. Samma upplägg som tidigare år, dock spelade vädret in väldigt mycket i denna tävling.

Piotr drog till med en ruggigt bra kvalrunda och ingen kunde matcha hans fart på den torra banan under fredagen, men till lördagens top32 öste regnet ner och spelreglerna skrevs om. Piotr mötte den unge NikNak i ett par tajta bataljer, där den unge letten gick segrande ur fighten. Denna förlust, samt sortin ur top32:an i Finland skakade nog om den rutinerade polacken en hel del.

Med upptorkande förhållanden avslutades tävlingen i ett vackert solsken. Högst upp på pallen stod denna gång storebror Shanahan. Med NikNak på andra plats. På sin väg hade han bland annat slagit ut James Deane helt respektlöst.

Finskt på tredplatsen i form av Juhan Rintanen. Fyra deltävlingar och fyra olika vinnare. Detta visade helt klart på seriens breda topp.

Deltävling fem tog oss till Ferropolis i Tyskland. Banan har använts några år nu och flera av förarna kan köra den i sömnen. Detta gjorde att dropzonen i kvalet låg på väldigt höga 86 poäng.

Nu var det dags för årets första tävlande att ta två förstaplatser. Piotr och Conor möttes i finalen. Det krävdes en one more time för att särskilja dem och här föll vinsten till Piotr. Detta gjorde att han knaprade in på toppen inför finalen i på hemmaplan.

Tabellen efter de fem deltävlingarna ser ut som nedan:

1. Conor Shanahan, 355 poäng
2. Lauri Heinonen, 321 poäng
3. Jack Shanahan, 312 poäng
4. Juha Rintanen, 311 poäng
5. Piotr Wiecek, 293 poäng

Mycket har hänt och kan fortfarande hända i kampen om titeln, med flera förare som kan knipa kronan.

Allt detta ska avgöras i Polens huvudstad Warszawa denna helg i en av landets största arenor, PGE Narodowy. Den byggdes ursprungligen för UEFA Euro 2012. En EM fotbollsturnering bör tilläggas att det är.

Men nu har planen byggts om till en drifting bana. Det finns flera likheter mellan förra årets finalarena och denna, men antalet sittplatser är det tredubbla. Att arrangören sålt alla biljetter är ett bra kvitto på seriens popularitet.

Har man inte lyckats köpa en biljett och kan följa tävlingen på plats så kommer flera av tävlingens delar sändas på seriens sociala medier och Red Bull TV.

Vem tror ni vinner Drift Master European Championship 2023?

Text: Mattias Laago
Foto: Robban Strandberg, Dennis Flink, Mattias Laago

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna