18 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

Drift Masters European Championship deltävling fem avgjord med dramatik

Nu är deltävling fem i mästerskapet avgjord på Ferropolis i Tyskland. Lördagen inleddes med ett par träningspass för de 32 kvalade förarna. Likt fredagen så inleddes även denna dag med regnskurar. Många bekymrade förare satt och inspekterade väderprognoserna för att se om det skulle vara torrt eller blött när de senare under dagen ska battla.

Först ut i top32 var Felix Lindvall som skulle möta Conor Shanahan. Felix gjorde ett par mycket bra repor. Bra linje och bra proximity, dock var Red Bull föraren vassare och fick med sig domarnas röster.

dmec
Conor chasar Baggsy under träning.

32:an rullade på med idel bra battles och få misstag. Ett misstag som verkligen stack ut var att James Deane körde ut sig i sin battle mot Andrius Vasilauska. Deane hade för hög fart in i ytterzon två och gled in i muren ganska tungt. På den efterföljande intervjun sa han att han hade ont i huvudet. Dock syntes han senare vid prisutdelningen vid gott mod.

dmec
Deane chasar Örjan under träning.

Joakim Andersson mötte Örjan Nielsen. Här gick Örjan samma öde till mötes och träffade muren. Tyvärr tog bakhjulet smällen och Örjan fick kasta in handduken.

Vidare mot top16 och mörkret lade sig över Ferropolis. De stora grävmaskinerna som ramar in banan belystes och belyste även banan så stämningen blev på topp. Något som saknades lite var den finska stora hejaklacken från Riga. Nu var det snarare de norska fansen som gjorde störst intryck under tävlingen.

Att nämna att top16 innehöll tuffa battles behövs knappt. Med detta jämna och starka startfält så är det en självklarhet, men vi bör nämna några. Baggsy slog ut Rintanen. Baggsy gjorde ett bra resultat senast DMEC var på denna bana och det syntes att han ville göra ett nytt gott resultat.

dmec
Baggsy och Adam Zalewski i top32.

Ytterligare en förare som visade framfötterna var Pawel Korpulinsky. Även han med en bra placering i bagage sist det begavs sig. Han gick vidare efter en one more time mot Tor Arne Kvia. Där stannade även Kvia i muren efter en för hög ingångshastighet mot zon två.

I top16 försvann även Piotr Wiecek med en rasad diff. Nu var alltså två av toppförarena ute alla redan i top16.

dmec
Piotr tätt följd av Jakub Krol på träningen.

Joakim mötte Jakub Krol i sin battle. Joakim slog ut Krol i Riga, men här blev rollerna de omvända och Joakim fick lämna tävlingen.

Vi hoppar till top4. Här stod ena battlen mellan Conor Shanahan och Pawel Korpulinsky. En mycket tuff battle. Pawel visade en oerhört bestämd körning där han placerade sin bil vid dörrarna på Conors i nästan alla zoner. Detta var något som Conor inte mäktade med och Pevel bedömdes vara den starkare föraren. Pawel i Final.

dmec
Pawel i en träningsrepa med Lauri

Den andra battlen stod mellan Jack Shanahan och Andrius Vasiliauska. Vi är vana att se Jack i denna delen av tävlingen, men Andrius var en liten överraskning. Nu är han ingen nybörjare utan har presterat bra resultat i många deltävlingar. Jack var dock starkare här och gick till final.

I slaget om tredjeplatsen gick Conor vidare mot Andrius.

Nu till finalen mellan Jack och Pawel. Här visste vi på läktaren att det skulle bli tufft och det blev det. Paeel inledde med en stark chase mot Jack. Inget snack om saken att han siktade på topplatsen på pallen. I Jacks chase så tappade han lite på slutet då hans däck var slut. Efter en ganska lång överläggning av domarna så korades Jack som vinnare i deltävling fem.

Jack under top32

Tilläggas bör att priscermonin blev en rolig tillställning då de stora champagneflaskorna visade sig vara mycket svåra att öppna. Efter några hårda slag och lite oortodoxa handlingar från teammedlemmar kunde förarna till slut öppna flaskorna.

dmec

Toppen i mästerskapet ser nu lite annorlunda ut, där Jack är ny tvåa.

1. Piotr Wiecek, 390
2. Jack Shanahan, 378
3. Conor Shanahan, 353
4. James Deane, 303
5. Tor Arne Kvia, 282

Med en deltävling kvar i mästerskapet så det fortfarande mycket att köra om. Vem som vinner får vi se den första oktober då finalen går av stapeln i Polen.

Text: Mattias Laago
Foto: Mattias Laago

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna