-1 C
Sundsvall
torsdag, april 4, 2024

Drift Masters kommer till Drivecenter Arena i Skellefteå!

Äntligen får Sverige en deltävling i Drift Masters European Championship, en tävling som kommer att hållas på Drivecenter Arena i Fällfors, utanför Skellefteå.

När Drift Masters-organisationen presenterade sina banor för året på tisdagskvällen så var det många inom svensk drifting som gav upp ett litet glädjetjut när det stod klart att vi äntgligen får en deltävling i det som på senare år varit det uppenbara europeiska mästerskapet.

Det faktum att det ske på en bana som satsar stort på att få större arrangemang är också naturligtvis intressant. Vi kontaktade Daniel Wikgren, banchef på Drivecenter Arena, för en kommentar.

Först och främst, grattis till att få arrangera den första DMEC-deltävlingen i Sverige.
-Tack så mycket! Det känns riktigt roligt att få välkomna Drift Masters till oss!

Berätta lite hur det här har gått till.
-Ja, det är många personer som hjälpt till och jobbat för att det här skulle bli verklighet, men jag skulle vilja nämna två som varit speciellt viktiga. Den första är Olof Eriksson, som ni ju hade med i ett avsnitt av Driftpodden för ett tag sedan. Olof är väldigt aktiv inom simdrifting och har ett otroligt kontaktnät där. Han har satsat själv på att bygga upp vår bana inom simulatorvärlden och att arrangera träningar och tävlingar, där bland annat välkända driftare från DMEC är med. Så han har verkligen hjälpt till att få förarna intresserade av att komma till oss. Den andra är Mattias Jönsson, som hjälpt till med kontakter med DMEC-organisationen. Det var värdefullt för oss att komma rätt med kontakten där.

Riktigt kul! Olof berättade ju som sagt en del om att banan finns inom den digitala driftingen i podden vi gjorde med honom. Hur ser ni på er rutin att arrangera driftingtävlingar?
-Det här blir faktiskt vår första driftingtävling. Det var ju tänkt att vi skulle ha en SM-deltävling säsongen 2020 innan covid stängde den säsongen helt. Förra säsongen fick vi ingen deltävling och inte i år heller. Men jag är inte så orolig. Det finns stor rutin i att arrangera event hos oss och de föreningar vi samarbetar med. DMEC kommer en vecka innan tävlingen med en stor organisation, så när det gäller själva driftingdelen av det är det mycket små insatser som behövs från vår sida.

Som du säger så har ju DMEC stor rutin att arrangera, så ni får säkert bra stöttning därifrån. Kan vi vänta oss några överraskningar?
-Ja, vi får väl se vad vi kan få till för wildcards till den här tävlingen. Vi kikar väl på några lokala förare, men även några som kommer längre bort ifrån. Men inget är klart, så vi får se.

Vad har ni annars för stora event på anläggningen i sommar?
-Midnattssolsloppet med STCC är vårt första stora publikevent i sommar. Sedan blir det nu då driftingtävlingen och sedan 11-14 augusti så har vi Scandinavian Festival of Speed. Det blir lite festival med racing, drifting och en hel del annat. Dessutom har vi Nordic Time Attack som kommer hit 4-5 juni och mycket annat. Så det blir en sommar med massor av underhållning här på Drivecenter Arena.

Vi tackar Daniel för det och tar en snabb kontakt med Olof Eriksson, som alltså är mycket aktiv inom simulatordrifting.

Du nämns som en viktig faktor i att en DMEC-deltävling i Sverige nu blir verklighet. Hur känns det, dels att tävlingen kommer hit och att du haft med det att göra?
-Det roliga är att när jag fick idén att få med Drivecenter Arena så var det med tanken att lyckas finna av rätt människa och få hit något större event. Drift Masters var dock något man mer skojade om till en början men när vi väl fått igång en prototyp av banan så pitchade jag den till folk från både DMEC och FD för att ”skapa lite surr” och det tog bättre än förväntat!

Jag tror att det är otroligt viktigt för svenska drifters att få möjligheten att på hemmaplan få stiga upp en nivå till och jag känner mig stolt att kunna bidraga till det. Jag har själv inga planer på att tävla på denna nivå men jag tycker det är roligt att bara träna och ger detta möjligheter till att få träna med förare på världsnivå så blir det bara ännu roligare.

Beskriv lite kort hur pass stort det här digitala driftingcommunityt är.
-I dagsläget så är det nästan mer ovanligt att toppförarna inte tränar i Assetto Corsa än att de gör det. Sist vi talades vid i podcasten hade jag ett par nyheter jag inte kunde prata om och detta var såklart en av dem, men också att jag hjälper både Adam Zalewski (DMEC) och Rome Charpentier (FD) att träna digitalt. Adam har frågat mig om att vara spotter i DMEC Sweden-rundan och jag siktar på åka över och hjälpa Rome som spotter i Irwindale-tävlingen. Inget av detta har såklart varit möjligt utan den digitala driftingen!

Vill också kasta ut en blänkare att är det någon som kan tänkas hyra ut en bil som är DMEC-konkurrenskraftig så är det flera förare från FD som är intresserade av att köra på Drive Center. Jeff Jones sa här en kväll att det är hans favoritbana digitalt och jag tror att det kommer bli vatten på ringarna även efter tävlingen. Tävlingens datum passar in i FD-kalendern så det ser lovande ut. Vore krydda på moset om det var svenska tävlingen där FD möter DMEC, tänker jag.

Drivecenter Arena ligger ca 6 mil norr om Skellefteå och ca 3 mil in från E4 i byn Fällfors. Tävlingen kommer att gå 1-2 juli och det kommer att innebära en stor publiktillströmning både från Sverige och andra länder. Det är riktigt roligt att vi äntligen får chansen att visa upp mer av svensk drifting i DMEC, förutom de duktiga förare vi haft med sedan starten.

Text: Christer Hägglund
Foto: Drivecenter Arena

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna