-4 C
Sundsvall
onsdag, april 3, 2024

Drivecenter Arena kokade när Juha Rintanten vann DMEC

Den månghövdade finska publiken blev helt galna när rutinerade Juha Rintanen vann deltävlingen, där han i finalen slog Duane McKeever.

Från gårdagens kval hade vi med oss sex svenskar in i elimineringen; Alfred Grindberg, som fick en tuff uppgift i kvalettan Lauri Heninonen, som gjorde processen kort med den unge svensken, Mikael Johansson, som mötte irländaren Dylan Garvey som hade kopplingsproblem. Vi såg en Mikael vi inte alls kände igen och segern till Garvey.

Viktor Wettemark fick en stolpe in, då WRC-mästaren Kalle Rovanperä hade problem med ett sprucket insug och inte kunde ställa upp för andra åket. Dock gjorde Wettemark allt rätt, vilket alltid är det viktiga. Joakim Andersson fick möta Marko Zakuril, som fick problem med bilen och inte hann tillbaka till starten under de stipulerade 2 minuter man har på sig. Pontus Hartman vann en clean battle mot Ørjan Nilsen, Nilsen som rullat med bilen under det sista träningspasset, men som fått ihop allt igen innan topp 32. Sist ut av svenskarna var Victor Joensuu, som mötte Teemu Peltola i Black Smoke Racing. En bra battle av båda förarna, men segern lite oväntat till finländaren.

Vinnaren från första deltävlingen, Piotr Wiecek, lämnade tävlingen redan i topp 32, vilket var synnerligen oväntat. Detta då han kört på Alex Holovnia i slutet av banan och dömdes som vållande.

Mannen som överraskade många med att bli tvåa i deltävling 1, Lauri Heinonen, fortsatte att visa att han är ute efter stora skalper, då han i topp 16 slog ut det irländska hoppet Conor Shanahan. För svenskarna blev det tyvärr stopp i topp 16 för alla tre. För Victor Wettemark mot Kevin Pesur, för Joakim Andersson mot Benedictas Cirba och för Pontus Hartman mot Jack Shanahan. Alla tre gjorde dock riktigt fina insatser och vi får vara nöjda med insatsen från våra svenska förare. Med förhoppningar om ännu bättre resultat igen, senare under säsongen.

I topp fyra började vi med battlen Jakub Przygonski mot Duane McKeever. Efter riktigt bra körning av McKeever tog han den första platsen i finalen och såg vid det här tillfället ostoppbar ut. I den andra semifinalen möttes Juha Rintanen och Naoki Nakamura. Finländaren hade kört riktigt bra och Nakamura hade varit lite ojämn, främst i sina leadåk. I battlen mot Rintanen så körde han ett av sina sämre leadåk och det var nära på att bedömarna ansåg den vara omöjlig att chasea. Rintanen till final.

Battlen om tredje plats stod alltså mellan Naoki Nakamura och Jakub Przygonski. Här gjorde Nakamura en klart bättre insats och vann battlen och därmed tredjeplatsen. Riktigt roligt för den japanske legendaren som hade en tuff inledning med dubbla motorras på deltävling 1 i Irland.

I finalen möttes Juha Rintanen och Duane McKeever, där McKeever hade sett helt ostoppbar ut under hela stegen med en ruskigt hög fart genom hela banan. Därför var det många som höjde rejält på ögonbrynen när Rintanen körde ifrån McKeever i sitt leadåk. Han höll linjen, han träffade zonerna och bara körde ifrån honom. När rollerna blev omvända hade Rintanen klart bättre proximity, även om det inte var den bästa chasen i tävlingen för hans del. Men det räckte och när vinnaren presenterades blev den finska delen av publiken, som inte på något vis var försumbar, helt galna av lycka.

En riktigt bra tävling är avslutad och vi hoppas att få se Drift Masters i Sverige igen!

Resultatlista:

Plac Namn
1 Juha Rintanen
2 Duane McKeever
3 Naoki Nakamura
4 Jakub Przygonski
5 Lauri Heinonen
6 Benediktas Cirba
7 Jack Shanahan
8 Kevin Pesur
9 Teemu Peltola
10 Conor Shanahan
11 Ali Maksheed
12 Joakim Andersson
13 Dylan Garvey
14 Viktor Wettemark
15 Pontus Hartman
16 Alex Holovnia
17 Piotr Wiecek
18 Örjan Nilsen
19 Kalle Rovanperä
20 Mikael Johansson
21 Marco Zakuril
22 Manuel Vacca
23 Michal Reichert
24 Kevin Piskolty
25 Oliver Randalu
26 Adam Zalewski
27 Victor Joensuu
28 Eryk Goczal
29 Norbert Zamecz
30 Diogo Correia
31 Dawid Karkosik
32 Alfred Grindberg

Text: Christer Hägglund
Foto: Robban Strandberg, Dennis Flink

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna