5 C
Sundsvall
torsdag, oktober 24, 2024

Emirates Drift Championship avgort – med minsta möjliga marginal.

Då var det dags för regionens bästa driftare att göra upp om den sista pallen och platserna i serien. Här kördes hela tävlingen på en dag, lite ovant för en svensk.

Jag kom till banan under eftermiddagen. Det sista träningspasset kördes. Både PRO och PRO-AM bilar körde. Vissa testade på tandem, vissa singelrepor för att hitta linjen till kvalet. PRO-AM fick endast köra singelrepor i sin klass.

Tandem under träningspasset.

Solen gick ner och värmen avtog något. Att gå från 30+ i skuggan till 25 grader var en skänk från ovan.

Adam O´Connor håller koll i line up:en.

PRO-bilarna ställde upp sig för kvalet. Många satte riktigt bra repor, medans andra var lite mer ojämna i sin körning. Det sparades verkligen inte på krutet. Ahmad Daham stod som segrare i kvalet.

Yousef Al Herais showar under kvalet.

PRO-AM gjorde sin tävling. Egentligen ett kval med två repor. Poängen efter dessa räknas som det slutgiltiga resultatet.

Då vidare till PRO-klassens battles. Det blev en top 24 stege, där de nedre kvalade möttes för att ta plats i top 16 stegen där de bäst kvalade väntade. Många tajta battles direkt.

Ju längre in i stegen vi kom dessto tuffare blev körningarna. Flera ganska hårda närkontakter gjordes, men som vanligt så klev förarna ut och kramades. Här var det goda miner överlag.

En kollision som gav ringar på vattnet var mellan Nasser Alharbali och Hazaa AJ. Ettan och tvåan i mästerskapet möttes i top 8. När Hazaa skulle initiera fanns inte platsen och Hazaa slog i sitt vänstra bakhjul i Nassers högra framhjul. Detta slog ut båda bilarna, alltså ettan och tvåan fick ställa sig på läktaren och titta på den resterande delen av tävlingen.

Nasser och Hazaas kollision i top8 från vår takkamera.

Dessa bortfall gjorde att fighten om tredjeplatsen kördes som en bye run. Den platsen gavs till Dany Neville i sin Monster sponsrade S13 med LS3:a och turbo.

Till finalen då. Denna stod mellan Ahmad Daham och Saeed Ahmad, trean och fyran i mästerskapet. Mycket tajta battles. Hur skulle då dessa omkastningar påverka slutsställningen?

Tävlingsresultatet i PRO-klassen blev:
1: Ahmad Daham
2: Saeed Ahmad
3: Dany Neville

Pallen för deltävling 4 i EDC 2022

David Egan, mannen som verkligen kan hypa upp något höll i micken vid prisutdelningen. Nu skulle mästerskapet i PRO-klassen avgöras. David börjar med orden: ” I mina tio år som tävlingsarrangör så har inte detta hänt.” Skaplig spänningsbyggare.

På tredjeplatsen kom Saeed Ahmad i sin boss-kittade S13. Nasser Alharbali och Ahmad Daham kallas fram. David säger, “Nasser har fått 157 poäng, Daham har fått…….157 poäng.” Lika i tabellen alltså.

Nu börjar en särskiljning ta fart.
1. Hur många vinster? Nasser 1 och Daham 1
2: Hur många andraplatser? Nasser 1 och Daham ….0

Alltså Nasser vinner mästerskapet och Daham kommer tvåa. Allt klart och betalt.

Första varianten av mästerskapspallen i PRO-klassen i EDC.

Men så pratas det i högtalarna efter en stund, på arabiska. Min gode vänn Yousef Al Herais översätter. Regelboken för mästerskapet har lästs och en sak missades i beräkningen. Kvalplats. Daham hade i denna tävling en bättre kvalplats och gavs därmed segern i EDC 2022. Dock var det glada miner från alla på pallen när nya foton skulle tas.

Andra varianten av mästerskapspallen i PRO-klassen i EDC.

Därmed är mitt Mellanösternäventyr klart för denna gång. Dock kan ni vänta er mer content i våra kanaler den kommande tiden.

Text: Mattias Laago