7 C
Sundsvall
torsdag, september 7, 2023

Formel 1-säsongen 2021

Det börjar dra ihop sig till årets Formel 1-säsong att dra igång. Här kommer mitt tips till hur det slutar!

Det är alltid svårt att sia om hur en säsong kommer att se ut, med ledning av silly season och några få dagars testande. Men vi gör ett försök i alla fall.

1 Lewis Hamilton, Mercedes
2 Max Verstappen, Red Bull
3 Valteri Bottas, Mercedes
4 Charles Leclerc, Ferrari
5 Sergio Perez, Red Bull
6 Carlos Sainz, Ferrari
7 Yuki Tsunoda, Alpha Tauri
8 Daniel Ricciardo, McLaren
9 Lando Norris, McLaren
10 Pierre Gasly, AlphaTauri
11 Sebastian Vettel, Aston Martin
12 Fernando Alonso, Alpine
13 Lance Stroll, Aston Martin
14 Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
15 Esteban Ocon, Alpine
16 George Russel, Williams
17 Antionio Giovinazzi, Alfa Romeo
18 Mick Schumacher, Haas
19 Nicholas Latifi, Williams
20 Nikita Mazepin, Haas

Om vi börjar nedifrån så verkar Haas ha svårt att hänga med, och med tanke på det och Mazepins häftiga humör och ovårdade körstil så tippar jag honom i botten. Latifi och Williams är ingen vinnande kombination och därför får han hamna på plats 19. Mick Schumacher, som är en slow starter, kommer att få svårt att hävda sig mot Mazepin i början av säsongen, men kommer att gå i mål fler gånger och mot slutet av säsongen börja knäcka koden till F1. Giovinazzi är ingen förare som imponerat på mig, men med lite bättre fart i Ferrari-spisen så borde det gå att komma på en 17:e plats i alla fall.

George Russel visade 2020 världen vilken duktig förare han är med rätt material i händerna, i loppet han fick köra Mercedes. Men det spelar ingen roll när man sitter i en Williams som jag tror får svårt att hävda sig. Esteban Ocon är ytterligare en förare som inte imponerat, och han får svårt, trots att Alpine verkar ha hittat ett bra koncept för bilen. Kimi Räikkönen är en personlig favorit, och han kan konster inte många andra kan. Men Alfan räcker inte längre än till en 14:e plats för Kimi tror jag. Lance Stroll visade under 2020 att han kan göra bra insatser och tog en pole position. I år, med rutinerade Vettel vid sin sida kommer han att kunna ta några poäng, men jag tror fortfarande att han får svårt att hålla ihop en hel säsong.

Fernando Alonso i Alpine. Ingen har missat att mästaren är tillbaka på mammas gata, trots att teamet bytt namn från Renault till Alpine inför den här säsongen. Dock tror jag inte riktigt på någon stor succé, så en tolfteplats tippar jag på för spanjoren. Apropå mästare, Sebastian Vettel dyker nu upp i sitt fjärde team som ordinarie förare, Aston Martin. En nytändning tror många. Jag är tveksam och tror att Vettel får svårt att finna sig till rätta i teamet under första säsongen och tror på en blygsam elfteplats. AlphaTauri har sett starka ut på testerna, mycket tack vare att Hondas motorpaket verkar starkt. Men det är hård konkurrens här uppe i topp tio, så fransmannen Pierre Gasly får nöja sig med en tionde. McLaren tog stora steg framåt förra säsongen och blev trea i konstruktörsmästerskapet. Lando Norris är kvar i teamet, men jag tror inte att det blir en mer framskjuten placering än nia för engelsmannen, inte för att McLaren blivit sämre utan för att konkurrenterna blivit lite bättre. Precis före Norris tror jag att vi kommer att hitta hans teamkamrat, Daniel Ricciardo. Efter flytten från Renault har Ricciardo sett glad ut och det kommer att gå bra, men konkurrensen är som sagt knivskarp och det räcker inte längre än till en åttondeplats.

Årets rookie tror jag Yuko Tsunoda kommer att bli. Med en makalös karriär hittills med ett år i F3, ett år i F2 och nu första året i F1 så tror jag att han kommer att lära sig blixtsnabbt och bli den racingstjärna japanerna så gärna vill ha. Hondas motorpaket är som sagt starkt, och eftersom vi vet att historien upprepar sig och Honda lämnar efter den här säsongen så tror jag att det kommer att göra underverk. Och därmed ge Tsunoda en sjundeplats. Carlos Sainz jr har flyttat från McLaren till Ferrari och verkar ha funnit sig väl till rätta där. Den stora frågan är om Ferrari fått ihop sin nya motor, och jag tror att de har det, och då är sjätteplatsen vikt åt Sainz. En annan som flyttat efter att ha fått sparken från dåvarande Racing Point och med en situation som såg hopplös ut innan Red Bull hörde av sig var Sergio Perez. Red Bull kör också med Hondas motorpaket och man ser ut att ha fått en bil som är snabb. Perez kommer dock att ha lite problem med att behärska den något svårkörda Red Bull-bilen och kommer i början av säsongen att blanda bra resultat med sämre, på grund av snurrningar och någon avkörning. Så en femteplats för Perez.

Som sagt så tror jag på Ferrari och försteförare i stallet är utan tvivel Charles Leclerc. Jag tror att teamet kommer att kunna mäta sig med toppen i år och att Leclerc har förmågan att ta ut det som egentligen inte finns i bilen, vilket räcker till en fjärdeplats. Valteri Bottas sitter fortfarande i en väldigt bra bil, även om det verkar som om den nya tekniska reglerna om golvet bak påverkat Mercedes mer än andra, så tror jag att teamet hittar ett sätt att göra en vinnarbil ändå, och det kommer att räcka för att ge Bottas en tredjeplats. På andra plats har jag, tyvärr, satt Max Verstappen. Det skulle vara lockande att sätta honom på första, för han har snabbheten att nå dit. Men med sin omogna körstil och oförmåga att behärska sig ibland, gör att han inte når fram. Man måste vara sitt bästa varje dag för att slå en GOAT. Och en GOAT, Greatest Of All times, är han, mannen på förstaplatsen, Lewis Hamilton. Ger Mercedes honom materialet så ser jag inte att någon kan ta det här av honom. Han får sin åttonde titel och sedan tror jag faktiskt att han lägger hjälmen på hyllan och fortsätter sina andra engagemang.

Nu glömmer vi det här och jämför inte när säsongen är slut, eller hur?

Text: Christer Hägglund
Foto: Christer Hägglund

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna