14 C
Sundsvall
måndag, juli 8, 2024

Hamilton vinnare i Saudiarabien

Det blev mycket snack kring några situationer i F1-loppet i Saudiarabien, men Hamilton vann och det innebär att det är helt lika inför finalen i Abu Dhabi.

Ja, för första gången sedan 1974 har vi alltså ett läge där ettan och tvåan i Formel 1-VM har exakt samma poäng inför finaltävlingen. Max Verstappen och Lewis Hamilton har båda 369,5 poäng i och med gårdagens seger för Lewis.

Det var ett dramatiskt lopp där det var en hel del tjuv- och rackarspel. Redan efter 10 varv kraschade Mick Schumacher in i muren i en kurva 21-22, en kurvkombination som skördade en hel del offer under helgen i både F1 och F2. Detta ledde till några varv bakom säkerhetsbil och sedan även rödflagg. I samband med säkerhetsbilen gick toppteamens taktik åt olika håll, där Mercedes lade på hårda däck för en möjlighet att därmed ha klarat av sitt depåstopp och kunna ta bilen i mål på dessa däck. Detta medan Max Verstappen stannade ute.

I samband med omstarten får Max trångt om plats och går utanför banmarkeringen, lyckas ta sig in på banan igen och kör om Lewis som dessutom får släppa Esteban Ocon. Domarna tittar på situationen och ger Red Bull chansen att ställa detta till rätta genom att släppa om Lewis igen. Dessutom blir Sergio Perez påkörd bakifrån, och snurrar runt, och en sammanstötning till där Nikita Mazepin kör in i baken på George Russel som blir stående.

På varv 36 uppstår nästa omtalade situation när Lewis försöker köra om Max, som ser ut att tappa bilen och kör rakt fram utanför banan och lyckas därmed behålla ledningen. Lewis är inte nöjd med hur Max kör och man hör på radion hur han ropar till teamet “That was f…ing crazy man!” Max blir beordrad att ge Lewis positionen och i samband med att han får detta besked så stöter bilarna ihop och Lewis framvinge blir skadad. Efter nästa försök går det bättre och Lewis får positionen, som Max omedelbart tar tillbaka. På ett kommande varv kör Lewis om igen och kör därefter till segern. Max får dessutom tidsstraff för sin körning utanför banan, men behåller sin andraplats. Valtteri Bottas kör om Esteban Ocon precis vid mållinjen på sista varvet och tar därmed tredjeplatsen.

Därmed står det alltså klart att de båda titelkombatanterna har samma poäng, 369,5, inför det sista loppet i Abu Dhabi som går nästa helg. Ett direkt avgörande lopp, 262 dagar och 21 avgjorda tävlingar sedan premiären i Bahrain.

Text: Christer Hägglund
Foto: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna