19 C
Sundsvall
lördag, juni 29, 2024

Händelserik finaldag i Swedish Drift Series på Mantorp Park

Det blev en mycket händelserik dag i varierande väder när finalerna kördes i deltävling 3 av Gatebil Swedish Drift Series på Mantorp Park idag.

Som vi berättade igår kvalade inte tillräckligt många förare in för att det skulle bli en topp 32-stege i Pro-klassen. Därför var SemiPro först ut för dagen med sin topp 16-stege. Toppkvalade Jim Nordquist vann sin battle i topp 16, men slogs sedan lite oväntat ut av åttondekvalade Alexander Svensson. Unge Svensson, son till Mikael “Micke Wunderbaum” Svensson, stod för övrigt för mycket fin körning under hela helgen och har utvecklats mycket efter lite tekniska problem i början av säsongen.

När vi kom fram till topp fyra så mötte Felix Molander Alexander Svensson, där Molander fortsatte sin fina körning och tog platsen i finalen. I den andra möttes andrakvalade Philip Nawrocki tredjekvalade Tim Lindström, där Philip Nawrocki tog finalplatsen. I battlen om tredje pris vann Tim Lindström en bra battle mot Alexander Svensson. Finalen mellan Philip Nawrocki och Felix Molander blev en tuff historia, där Nawrocki till slut vann. Något som gör att han kommer att lyfta sig mycket i serietabellen efter en något stökig inledning på säsongen.

Mellan SemiPro och Pro kom det något som inte kan kallas annat än ett skyfall. Regnet höll i sig ett bra tag och efteråt fick arrangören ett tufft jobb att försöka göra banan körbar för Pro-bilarna. Det användes både sopmaskin och en speciell torkvagn med stora fläktar. Ganska kraftigt försenade fick förarna en genomkörning av banan och det visade sig direkt att den var svårkörd då flera åkte av redan under detta genomkörningsvarv. Men till slut kom tävlingen igång med topp 16.

En favoritbattle här blev den mellan Martin Frejd och Philip Ågren. Två förare som jag ser som stora kandidater till att bli våra nästa att dominerande förare i SM och kanske även utomlands. Här blev det Ågren som gick vidare efter en fin battle i tuffa förhållanden.

Det torkade upp allt eftersom och från topp 8 blev det tuffare körning. I den första battlen möttes kvalettan David Skogsby och nyss nämnde Philip Ågren, en battle som fick gå till en One More Time. Till slut var det Ågren som drog det längsta strået även här och kvalettan fick lämna tävlingen med en femteplats.

En som gått från klarhet till klarhet tycker jag är Alfred Grindberg. Som rookie i SM-klassen och att kvala in som tvåa är riktigt bra. Tyvärr stannade Grindbergs framfart i stegen i topp 8 då hans motor beslutade sig för att säga upp sig med omedelbar verkan. Det blev även en del sanering av banan i samband med detta.

Framme i semifinalerna så möttes serieledande Mikael Johansson och Philip Ågren i den första. I andra åket uppstod en svårtolkad situation där Ågren i sin lead körde av i första kurvan och där det till en början såg ut som att Johansson körde på honom. Men vid närmare granskning såg man att Ågrens bil tappade fart och det var orsaken till kollissionen. Senare visade det sig att det var kardanaxeln som såg ut som en grövre korkskruv och som i sin framfart rensat ganska rent under Ågrens Nissan S13. Johansson till final.

I den andra semifinalen möttes fjolårsmästaren Mathias Johansson och publikfavoriten Kevin Brunberg. Denna battle gick även den till en One More Time där Johansson till slut vann och tog sig till finalen.

Battlen om tredjepris uteblev då Philip Ågren på grund av haveriet inte kunde försvara sina färger och blev istället en bye run för Kevin Brunberg.

Finalens första åk började med att Mathias Johansson i chase ser ut att tappa orienteringen i röken och kommer lite nära innerkanten i Pariskurvans början, tappar greppet och snurrar. Han passerar Mikael Johansson med liten marginal och åker ut i kattsanden. I andra åket gör Mikael inga misstag utan kör tryggt och säkert med full mutter hela vägen och saken är därmed klar: Vinsten till Mikael Johansson som därmed drygar ut sin serieledning ytterligare.

En spännande tävling till ända, som innehöll stora utmaningar vädermässigt i och med den kraftiga värmen på torsdagen och regnet under fredagen. Nästa tävling i Swedish Drift Series avgörs i Lidköping och är då final för SemiPro-klassen, medan Pro-klassen har ytterligare en tävling i Östersund i slutet av augusti.

Text: Christer Hägglund
Foto: Dennis Flink

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna