19 C
Sundsvall
lördag, juni 29, 2024

Händelserikt i Drift Masters-finalen i Polen när Wiecek blir mästare

Det blev verkligen en riktig brakstart på finalen på den stora stadion i Lodz i Polen när Drift Masters European Championship gästade. Som ni kanske kommer ihåg från igår hade vi alla fyra svenskarna med oss in i elimineringen.

Redan i topp 32 blev det händelserikt. Tredjeplacerade Conor Shanahan fick ge upp innan den första battlen ens började. Servostyrningsproblem gjorde att han fick ge platsen i topp 16 till Dawid Karkosik. En mycket missmodig Conor är därmed borta från den lilla chans han hade att ta sig förbi brodern Jack och Piotr Wiecek.

Nästa battle fortsatte i samma stil, där Felix Lindvall skulle möta Benedictas Cirba. En riktigt svår battle för Lindvall, som löste sig med att Cirbas bil blev kompressionslös på vägen fram till lineup. Lindvall vidare i en byerun.

För Pontus Hartman var det Jakub Krol som stod på andra sidan. Hartman gjorde en mycket bra chase efter en riktigt fin lead av Krol. När det vände åt andra hållet gjorde Krol en likaledes bra chase, medan Hartman, enligt bedömarna gjorde några missar i sin leadlinje som gjorde att det var svårt för Krol att följa. Vinsten till Krol men Hartman slutar på en 27:e plats i tävlingen och faller med flaggan i topp!

Publikfavoriten och utmanaren Tor-Arne Kvia hade ett totalt grepp om sin battle mot Enver Haskasap, när växellådan plötsligt gav upp med sista ytterzonen kvar att köra. Det är otroligt synd att se hur Kvia har haft problem hela säsongen och nu får avsluta den med ett mekaniskt haveri.

En jämn och underhållande battle var den mellan Baggsy och Juha Rintanen. En jämn och hård battle med misstag från båda förarna, som fick bedömarna att ta det till en one more time.

Christian Erlandsson fick möta Oliver Evans. Christian gjorde ett riktigt fint chaseåk, förutom en liten upprätning i en av övergångarna. I Christians lead gjorde Evans en bra chase. Segern till Evans till stor del på grund av Christians misstag i chaseåket. Christian slutar på en 26:e plats i tävlingen.

Ørjan Nilsen hade en intressant battle mot Max Miller. Miller nollade i sin chase, och sedan när Nilsen skulle köra chase började han få problem med linjen och stötte dessutom in i Miller, vilket ledde till att oljekylaren i vänster framhörn började läcka och som det såg ut sprayade olja över vänster framhjul. En mycket stökig battle som slutade med en one more time.

Jocke Andersson fick börja med att möta duktiga irländaren Duane McKeever. Jocke tappade lite mark redan från starten och gjorde ett rejält misstag halvvägs in i sitt chaseåk. I sitt leadåk gjorde Jocke mer eller mindre inga misstag, men McKeever gjorde ett suveränt chasåk. Efter battlen när förarna klev ur sina bilar såg Jocke ut att ha stora problem med sin rygg. Hoppas att det inte påverkade honom, men segern till McKeever, en 25:e plats i tävlingen och Jockes säsong är därmed över.

Felix Lindvall. Arkivbild.

Efter ett kort uppehåll och förarparad var det så dags för topp 16. I den första battlen stod vår egen Felix Lindvall, 22-åringen från Killeberg, som stod mot polacken Dawid Karkosik. Karkosik som har bred erfarenhet av drifting på den här nivån och har stora, tunga industriella sponsorer med sig i sin satsning. Tyvärr uteblev mycket av spänningen då Lindvall fick en murkänning redan i första ytterzonen. En snygg räddning gjorde att bilen inte blev skrot, men höger bakhjulsupphängning blev skadad och i en tävling där man inte har femminutare var det hela över.

Lagom till serieledaren Piotr Wieceks topp 16-battle mot Mika Keski-Korpi började det regna. Vi måste komma ihåg att regn på en driftingbana som det under två hela dagar lagts ner gummi i på intet sätt liknar en asfaltväg där vi kör våra bilar. Det blir såphalt! Wiecek klarade dock av regnet mycket bra, kanske tack vare att han har så otroligt mycket grepp i bilen. Missen i chase och en väldigt vid linje i sin lead kostar Keski-Korpi chansen att påverka utgången av mästerskapet och Wiecek går vidare till topp 8.

Piotr Wiecek. Arkivbild.

För den främste utmanaren blev det dock ännu värre. Regnet hade tilltagit och banan var nu rejält blöt. Rutinerade Juha Rintanen stod på andra sidan startlinjen. Framme i första ytterzonen ställer Jack på ett rejält ställ, kommer över 90 grader och träffar muren, vilket leder till att Rintanen stöter till Shanahan. Shanahan bedöms som skyldig till sammanstötningen. Eftersom Shanahan har ett avkrängt däck så får han inte starta i andra åket, medan Rintanen som icke vållande får 10 minuter på sig att fixa sin bil och ställa upp för andra åket. Det hela slutar med att Shanahan blir utslagen och mästerskapet är avgjort.

Battlen mellan Diego Correia och Oliver Evans blev dramatisk på ett liknande sätt, där Correia stötte i muren vilket gjorde att Evans hamnade i muren också, och togs på en rejäl flygtur med bilen. Evans var här i princip uträknad.

James Deane fick en ganska lugn resa mot Adam Zakewski, som lyckades med konststycket att köra av en drivaxel på det mycket blöta och hala underlaget.

I topp 8 fortsatte dramatiken med en one more time mellan Karkosik och Krol, Piskolty som stötte till Wiecek som gick vidare, Rintanen snurrade mot Evans och en riktigt bra battle mellan Deane och McKeever.

Dawid Karkosik. Arkivbild.

Topp 4 bestod av en polsk del mellan Wiecek och Karkosik, som fick en bra start i Wieceks lead och som fortsatte med lite dörr-mot-dörr-körning i Wieceks chase. Wiecek till final. I den andra blev en irländsk-brittisk-historia som började med att Deane gjorde en liknande initiering som Jack Shanahan, med för mycket vinkel och en murstötning, vilket får Evans ur sitt spår. En otroligt bra chase av Deane på Evans lead kan dock inte få Evans ur balans, vilket ger Evans finalplatsen.

Battlen om tredje kom således att stå mellan James Deane och Dawid Karkosik. Deane börjar sin lead mycket försiktigare än den tidigare och genomför ett bra leadåk. Karkosik började sin lead mera aggresivt medan Deane ligger riktigt nära under hela åket. Segern till Deane som blir trea.

Oliver Evans. Arkivbild.

I finalen hittar vi Oliver Evans, 31-åringen från Prestatyn i Wales, som i sammanhanget får räknas som en amatör, och redan klara seriesegraren Piotr Wiecek, från Plock i Polen. Tyvärr får vi återuppleva samma sak igen, att leadbilen misstolkar greppet i initieringen och snurrar. Wiecek tappar bilen och Evans stöter till honom, och segern går till Oliver Evans!

Ett fantastiskt event är över, men tyvärr lämnar regnet inte den där söta, goda eftersmaken som man hade önskat sig. Grattis Oliver Evans till segern i tävlingen och ett stort grattis till Piotr Wiecek till andra raka segern i Drift Masters European Championship!

Resultatlista:
1 Oliver Evans
2 Piotr Wiecek
3 James Deane
4 Dawid Karkosik
5 Jakub Krol
6 Duane McKeever
7 Kevin Piskolty
8 Juha Rintanen
9 Jack Shanahan
10 Diogo Correia
11 Lauri Heinonen
12 Mika Keski-Korpi
13 Adam Zalewski
14 Felix Lindvall
15 Max Miller
16 Enver Haskasap
17 Conor Shanahan
18 Tor Arne Kvia
19 Ørjan Nilsen
20 Benediktas Cirba
21 Steven Biagioni
22 Oliver Randalu
23 Alex Holovnia
24 Yaroslav Tresh
25 Joakim Andersson
26 Christan Erlandsson
27 Pontus Hartman
28 Max Heidrich
29 Dawis Sposob
30 Rostyslav Rarahovskyi
31 Henri Haanpää
32 Norbert Zamecz

Text: Christer Hägglund
Foto: Christer Hägglund

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna