-1 C
Sundsvall
torsdag, april 4, 2024

Hybrid eran tar form i Rally VM, Hyundai testar sin version.

Hyundai Motorsport har nu testat sin nya hybrid rally bil för första gången, testet ägde rum i södra Frankrike.

Det var i helgen som Hyundai gjorde sitt tre dagars test, under dessa dagar så körde man på grova grusvägar. Testet avslutades i lördags och markerar det första testet med Hyundais nya rallybil med hybridlösning. Testet gjordes med den allra första prototypen som kom direkt från kontoret i Tyskland.

Bilen är baserad på 2022 Hyundai’s i20 N, och primära syftet var att samla så mycket data som möjligt för att fortsätta utveckla bilen, och även ha bra med data inför ytterligare tester, på olika underlag runt om i europa.

Denna nya generationen av hybridbilar, kommer att tas i tävlingsbruk nästa säsong. Den nya rallybilen kommer 2022 vara bestyckad med den nuvarande motorn samt en elmotor. Alla bilar i toppklassen WRC ska vara utrustade med detta nästa säsong.

Hyundai avslöjade inte vem som körde under dessa testdagar, men med tanke på att både Thierry Neuville och Ott Tänak redan skrivit på varsitt kontrakt som sträcker sig över flera år, detta blev klart tidigare i maj. Så man kan anta att dessa herrar var inblandade i tester.

Teamchefen Andrea Adamo sa att det var häftigt att få vara med och utveckla en så pass stor förändring.

“Under testdagarna så har vi sett en del intressanta saker, vissa saker som behöver förändras och utvecklas mer. Men detta är en del i processen av framtagandet av en ny bil. Teamet har gjort ett fantastiskt arbete, och hela teamet har jobbat hårt för att få bilen redo inför denna test, på kort tid dessutom.” Avslutade Andrea Adamo med.

Men det är inte bara Hyundai som kämpar med utvecklande av ny bil. Andra konkurrenter har också gjort framsteg, med sina hybrid prototyper under de senaste veckorna.

M-Sports 2022 Ford WRC, gjorde sina första tester i england. För att sedan köra fler tester på tuffa grusvägar i spanien med Matthew Wilson i förarstolen, dessa tester gjordes i slutet av april.

Toyota Gazoo Racing håller sin utveckling lite mer gömd, det har synts en en Toyota Yaris som antas ha alla komponenter som senare då kommer finnas i Toyota Yaris WRC bil. Toyota räknar med att testa nya bilen fullt ut i sommar för första gången.

Det är en intressant utveckling och det ska bli kul att se hur detta kommer att utvecklas under 2022, en sak är säker, Rally VM gör saker för att skapa bilar som är mer miljömedvetna, och det är en bra sak kan jag tycka.

Text: Henrik Andersson
Bild: wrc.com

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna