-0 C
Sundsvall
söndag, april 7, 2024

Inhemsk seger i RDS-premiären, Deane bäst placerade utländske förare

Det blev riktigt tuffa tag för James Deane i premiären i Russian Drift Series.

Deane kvalade in som sexa och fick möta teamkamraten och driftinglegendaren Daigo Saito direkt i topp 32, en battle som Deane vann. I topp 16 var det ryskt motstånd i form av Denis Migal i en Lexus IS340. Migal tappade bilen i sin chase och överroterade och verkar ha fått något fel på bilen då Deane fick köra andra åket själv. I topp 8 var det också ryskt motstånd, denna gång kvaltrean Damir Idiyatulin från Krasnoyarsk, ett längre stenkast på 425 mil från Moskva, i en Toyota Altezza. Deane gjorde en bra chase med bra proxinuty, medan Idiyatulin gjorde ett par små dirt drops i sin chase – Deane vidare.

I semifinalen stod Evgeny Losev från Irkutsk för motståndet, även han en ”lokal” förare med 530 mil till tävlingen. Styr man bilen åt andra hållet från Moscow Raceway kan man köra till Calais i Frankrike OCH tillbaka igen på samma sträcka. Här hade Deane svårare att hänga med i chasen. Losev låg närmare i sin chase men skar väldigt hårt i linjen för att åstadkomma det. Segern till Losev och battle om tredjeplats för Deane.

Battlen om tredjeplats skulle heller inte bli någon lätt match, det kunde man se redan innan, då motståndaren här var ingen mindre än Georgy Gocha Chivchyan. Tidigare flerfaldig mästare i RDS och endast några få meter från att vinna en Drift Masters-deltävling i Riga, innan han överroterade och gav segern till Martin Richards. Som kvaletta började Gocha i lead. Båda förarna började bra, men efter en bit fick Deane svårt att hänga med, gled ut från en inner clip och avslutade sin chase med att göra en rejäl dirt drop. I Deanes lead var Gocha av banan med båda framhjulen tidigt men hade en i övrigt bra chase. Det slutade med seger för Gocha och en fjärdeplats i premiären för mästaren från Cork på Irland.

Vem vann då? Jo, det gjorde Arkadiy Tsaregradsev, Ryssland, före Evgeny Losev och, som sagt, Gocha Chivchyan.

För övriga utländska förare blev det inga stora framgångar. Daigo Saito som sagt utslagen av Deane i topp 32. Den andre japanen, Masato Kawabata, fick även han respass i första omgången. Jack Shanahan gjorde en bra tävling och tog sig fram till topp 8, där han blev utslagen av vinnaren Tsaregradsev. Kristaps Bluss blev utslagen i topp 16.

Moscow Raceway verkar vara en fantastisk anläggning i det man fått se från tävlingen och i bland andra James Deanes sociala medier. Enorma läktare och riktigt fina faciliteter.

Jag har sett tidigare på bland annat Kristaps Bluss sociala medier att man verkligen jagar vikt på bilarna som ska gå i RDS, och idag när jag såg några battles så förstår jag varför. Det ser ut att gå ruskigt fort och i alla fall banan på Moscow Raceway verkligen uppmanade till snabb körning. Jag är inte emot snabba banor, men det får inte gå ut över det driftingen handlar om, vilket jag tyckte att det gjorde här. Det var många flacka vinklar med ett bakhjul, eller till och med ett fram och ett bakhjul, i ytterzoner. Det är utan tvivel en imponerande lista med förare man har ställt upp, men för mig har inte RDS visat prov på att kunna ta plats med Formula Drift i USA och Drift Masters European Championship som en av de bästa driftingserierna i världen.

Nästa deltävling går på Nring Circuit i Nizhny Novgorod den 22-23 maj.

Text: Christer Hägglund
Foto: Denis Klero, Russian Drift Series

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna