11 C
Sundsvall
måndag, september 4, 2023

Nya Zeeland 1a & 2a i Texas!

Segraren Scott Dixon dominerade i stort sett hela loppet men det som var mer imponerande är rookien Scott McLaughlin som tar en 2a plats på sin debut på ovalbanorna. 3e plats gick till Pato O’Ward som klättrade från en 11e startplats upp till pallen.

Regn, regn och åter regn inledde årets första ovalbana. Efter att ha bokstavligen suttit och stirrat på en bana som torkar i drygt 2 timmar så drog så äntligen träningssessionen igång.

Strax innan banan återigen öppnade meddelades det att kvalet skippas och startgridden kommer att baseras på nuvarande poängställning. Detta innebär ett riktigt bottennapp för Felix Rosenqvist som hade 7e snabbaste träningstid. Felix startar på plats 18 och Marcus Ericsson från ruta 9 med en hel rad, på träningen, långsammare bilar framför.

Tony Kanaan som enbart kör ovalbanorna i år hade mycket bra hastighet under träningen men hade i början av loppet problem med växellådan och tvingades undvika sjätte växeln innan första depåstoppet. Riktigt roligt att se Kanaan på banorna återigen. 

Sebastian Bourdais blev den första att orsaka en gulflagga när han tvingades släppa på gasen för att inte köra in i Connor Daily och blev påkörd av Josef Newgarden som höll mycket högre hastighet när han kom i kapp de båda. 

Felix Rosenqvist & Scott Dixon. Foto:Joe Skibinski/Indycar.com

Felix som i början kämpade med en kraftigt understyrd bil lyckades med ett riktigt bra depåstopp och lyckades klättra flera placeringar. Direkt efter stoppet såg Felix bil mycket bättre ut i kurvorna. 

Mackan som ingick i gänget som precis hade otur att gå in på sitt första depåstopp precis innan Bourdais olycka tappade några platser efter stoppet. 

Efter stopp 2 som skedde under grönflagg, klättrade Felix till en 2a plats med Scott Dixon före och Scott McLaughlin på en 3e plats, Marcus kom ut, tack vare en mycket bra depåstrategi, på en 6e  plats mellan  Pato O’ward och Colton Herta

På varv 162 kom den 2a gulflaggan när James Hinchcliffe kom upp för högt efter att ha blivit passerad av Felix och satte bilen i muren. Så fort som depån öppnade stormade i stort sett hela fältet in för sitt 3e depåstopp.  Mitt i kaoset i misslyckades Marcus Ericsson’s teamet med att sätta fast höger bakhjul och Marcus stannade tvärs över depån. Felix som gick in i depån som 2a, hade ett mycket långt stopp och höll på, när han lämnade depån, att köra in i Marcus och förlorade 10 platser i depån.

Efter depåkaoset låg Scott Dixon kvar på en 1a plats, rookien McLaughlin, som klev upp en placering pga Felix dåliga depåstopp, till en 2a och Pat O’Ward på en 3e plats. Scott McLaughlin som fram tills nu har klättrat 13 platser i loppet. Marcus rasade till en 20e plats 1 varv bakom ledaren.

Loppets 2a, Scott McLaughlin. Foto:Joe Skibinski/Indycar.com

Med 22 varv kvar av loppet fick, förra veckans storsegrare, Colton Herta bromsproblem och tvingades gå in i depån och tvingades bryta loppet. 


Felix slutade på en mycket besviken 13e plats och Marcus på en 19e. 

Resultat Genesys 300, 2021-05-02


Text: Robban Strandberg
Foto: Joe Skibinski, Chris Owens/Indycar.com

Robban Strandberg
Robban Strandberghttps://motorsportmagasinet.se/
Fotograf och skribent som började i rallyskogarna och har arbetat mig in på banorna. Fotar primärt Drifting och Racing men försöker hinna med lite Backe och Dragracing..

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna