12 C
Sundsvall
tisdag, september 5, 2023

Jocke Andersson kvalbäst av svenskarna på Mondello

Vädret kom att spela en huvudroll när Drift Masters körde kval i deltävling 1 på Mondello Park på lördagen.

Joakmin Andersson Påsksladden

Som vanligt stötte förarna på vissa hinder längs vägen fram till kvalet. Bland annat Christian Erlandsson som råkade ut för att båda fästena till fuel railen på motorn lossnade, så att motorn stannade. Christian hade tur att detta inte ledde till en brand, som det ofta gör, men han missade ändå viktig träning under fredagen.

Under kvalet kom det regndroppar flera gånger, från början utan att övergå till ett ihållande regn och regnförhållanden. Man kunde också att till och med erfarna förare fick problem med banans fläckvis upptorkande.

Först ut av svenskarna var nykomlingen i serien, regerande svenske mästaren Mikael Johansson. Micke misslyckades från början av banan och gled ut på gräset innan zon 3 och avbröt åket. Övriga lyckades riktigt bra, där Felix Lindvall skrapade ihop 69 poäng i ett bra åk, Pontus Hartman och Christian Erlandsson 70 och bäst i första omgången av svenskarna var Jocke Andersson med en riktigt stark 90 poängsrunda.

Till andra omgången tilltog vätan och det blev regnförhållanden, vilket Mikael Johansson blev fullt medveten om. Han tog ett lugnt andra kvalåk och försökte göra det bästa av situationen men lyckades bara skrapa ihop 42 poäng, vilket inte räckte för att komma in i stegen. Pontus Hartman körde ett ok andra åk i svåra förhållanden men fick 47 poäng. Christian Erlandsson gjorde en av dagens coolaste entrys med en backwards entry, men fick problem senare och snurrade precis innan mållinjen. 0 poäng för honom. Felix Lindvall matchade sin 69 poängsrunda med en 50 poängare i andra åket. Joakim Andersson följde upp med ett 61 poängsåk, vilket alltså var bäst även i andra omgången av svenskarna. Då flera förare stod på samma poäng är trots allt andra åket viktigt det också, även om man inte lyckas förbättra sin högsta poäng så särskiljer man lika poäng med det andra åket.

Uppe i toppen var James Deane i ledningen länge med 94 poäng, fram till att Conor Shanahan fick till ett bra åk som också gav 94 poäng men som gav honom ledningen. Brodern Jack fick 92 poäng och en tredjeplats efter första kvalåket. Deane, som är wildcard i tävlingen, svarade direkt i andra kvalomgången med att ladda på med ett 96 poängsåk, medan Conor inte lyckades förbättra sig så tog Jack chansen och knep andraplatsen, även han med en 94 poängsrunda.

Svåra förhållanden som sagt, men en bra bana och vi ser fram emot morgondagens eliminering. Där tyvärr Pontus Hartman och Jocke Andersson möts direkt i topp 32, medan Christian Erlandsson får möta Dylan Garvey och Felix Lindvall får det tvivelaktiga nöjet att möta Conor Shanahan.

Text: Christer Hägglund
Foto: Ann-Sofie Nilsson (arkivbild)

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna